Angående Afghanistan

Pashtunerna är den största folkgruppen i Afghanistan. De så kallade Talibanerna är till större del Pashtuner. USA/NATO invaderade Afghanistan efter händelsen 11:e september för att avsätta den Talibanska regimen som USA anklagade för att skydda de grupper av människor som ansågs ligga bakom 11:e septemberattacken. Idag säger USA, NATO, FN, och Sverige bl.a., att man är i Afghanistan för att bygga en demokrati och för att hjälpa människor. Vid det här laget borde det dock vara ganska klart för hela omvärlden att majoriteten(?) av befolkningen (Pashtunerna) i Afghanistan tydligen är emot USA:s invasion och Västvärldens militära närvaro i deras land.

Skulle man inte ha kunnat fråga befolkningen i Afghanistan vad dom vill? Vill dom ha västerländsk demokrati? Vill dom bli amerikaniserade? Kan Västvärlden påtvinga ett helt folk som har en helt annorlunda kultur, livsstil, värderingar o.s.v. – vår västerländska demokrati och våra värderingar?

Hur skulle t.ex. befolkningen i USA reagera om Pashtunerna försökte påtvinga amerikanarna Talibanism? Skulle inte amerikanarna ta till vapen och försöka driva bort inkräktarna?

Om ett folk verkligen inte vill ha demokrati så tror jag inte att det går att påtvinga dom det. Det skulle krävas årtionden eller ett par generationer av militärt förtryck. Det är en omöjlighet för en västerländsk demokrati att ta sig an en sådan uppgift.

Annonser

En reaktion på ”Angående Afghanistan

  1. Fast nu är det faktiskt så att talibanerna inte har något stort stöd alls av civilbefolkningen i alla undersökningar som gjorts (ex http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/7872353.stm) eller enligt alla dem som jobbar med bistånd i landet (ex Svenska Afghanistankomittén). Invasionen hade jättestarkt stöd från början, nu har den mindre på grund av att det är våldsamt, men den har faktiskt fortfarande stöd. Bara för att USA är den ena sidan betyder inte det att den andra sidan är bra. Visst är USAs utrikespolitik sjukt cynisk, men talibanerna är inte bra eller populära på något sätt.
    Tack och hej

Kommentarer inaktiverade.