Operation Feghet

I fredags kl 06.30 svensk tid började NATO-styrkor sin offensiv mot staden Marja i provinsen Helmland i södra Afghanistan. Operationen är den största sedan invasionen av landet 2001, skriver DN.

Amerikanska styrkor har tydligen i förväg släppt flygblad över staden som förvarnat invånarna (och Talibanerna) om den stora offensiven.

I början rapporterade en del media om massflykt, men ISAF säger nu att färre än 200 familjer har flytt staden.

Det troliga är alltså att det var de så kallade Talibansoldaterna som lämnade staden, och kvar i staden finns nu alla civila människor, familjer, kvinnor och barn.

Larry Nicholson, befälhavare för den amerikanska marinkårens andra expeditionsstyrka säger nu, enligt DN, att det är fritt fram för missilbombardemang från luften.

Missilbombardemang som sedan följs upp av marktruppernas anfall. En stad som är full av civila människor.

Gerillakrigare stannar inte kvar på en plats som förväntas att bli attackerad. Talibanernas främsta försvar, och som också gör dom så svåråtkomliga och som är en del av deras framgång, är deras mobilitet. Mobilitet är A och O när det kommer till Guerilla Warfare. Detta är såklart NATO:s befälhavare medvetna om. Så när NATO nu anfaller en stad full av civila människor, kvinnor och barn, så är man medvetna om att de Talibanska gerillakrigarna troligtvis redan har lämnat staden och att det är kvinnor och barn som man anfaller och kommer att döda.

Samtidigt är inte brittiska och amerikanska talesmän sena med att tala om Talibaneras ”feghet” när en Taliban går fram till västerländska soldater och skjuter ihjäl någon av dom. Att ensam konfrontera en patrull med NATO-soldater är tydligen fegt, enligt USA och Storbritannien. Men när NATO bombar civila på tryggt avstånd och sedan anfaller stadens civila, då pratar man om att man ”inte är intresserade av en jämlik strid”.

Det låter ganska fegt, tycker jag.

Hur skulle USA och Storbritannien reagera om Talibanerna anföll en amerikansk eller brittisk stad som befolkas av civila, med missilbombardemang? Hade vi fått höra orden ”fega terrorister” och ”krigsbrott” då?

(DN, The Guardian).

Annonser

En reaktion på ”Operation Feghet

Kommentarer inaktiverade.