Carl Bildt hetsar mot folkgrupp?

Lustigt att Carl Bildt kan fördöma en demokratisk omröstning i den svenska riksdagen, men han vägrade att fördöma eller kritisera tidningen Aftonbladet för deras publicering av en artikel som berättar om att Israeliska soldater är inblandade i misstänkta organstölder. Visserligen gjorde Carl Bildt rätt i att inte fördöma Aftonbladets artikel eftersom detta inte är någonting som en svensk minister ska göra.

En svensk minister ska heller inte fördöma en demokratisk omröstning i den svenska riksdagen. Särskilt inte när det handlar om någonting så allvarligt som att ge ett erkännande för ett folkmord. I stort sett all världens historiker är överens om att armenier blev utsatta för ett folkmord 1915. Att inte ta ställning, och att som Carl Bildt tycka att det är olyckligt att ge detta folkmord ett erkännande, är om någonting att politisera och förneka historien samt att förneka folkmord.

SAARISELKA, Finland (Reuters) – The foreign ministers of Turkey and Sweden condemned on Saturday a vote in the Swedish parliament that defined the early 20th-century killing of Armenians by Ottoman Turks as genocide.

Swedish Foreign Minister Carl Bildt, who is holding informal talks with foreign ministers including Turkey’s Ahmet Davutoglu in northern Finland, said he was upset by the vote on Thursday and concerned it could affect Turkish-Armenian reconciliation.

”It’s regrettable because I think the politicization of history serves no useful purpose,” he told reporters.

Citat från Yahoo News / Reuters

Att förneka folkmord är att hetsa mot folkgrupp. Det är det nog många som tycker. Om det istället hade varit Förintelsen som Carl Bildt tycker att det är olyckligt riksdagen erkänner som ett folkmord… ja, är det ens möjligt att en svensk minister kan förneka Förintelsen? Visserligen har väl Carl Bildt rätt till en egen åsikt och att yttra den.

Jag tycker att det är olyckligt att Carl Bildt fördömer resultatet av den demokratiska röstningen i riksdagen. Det är också olyckligt att Carl Bildt i och med detta förnekar folkmord. Detta trodde jag faktiskt inte om Carl Bildt.

[DN, DN]

Annonser