Bojkott av Israeliska produkter

Konsumentföreningen Väst vill att Coop-butikerna ska sluta att sälja Israeliska produkter.

Det är på tiden. Jag kan inte göra annat än att applådera detta. Svenska företag ska inte göra affärer med en brutal ockupationsmakt som förtrycker och terroriserar en hel civilbefolkning samt begår etnisk rensning och utövar apartheid på de områden man ockuperar med militärt våld.

Låt oss också hoppas att Israels generösa handelsavtal som de har med EU avbryts. Om Sverige och EU kan bojkotta Hamas så bör Sverige och EU även bojkotta och frysa ut Apartheidstaten Israel, i rättvisans namn.

Men om vi tillåter att Apartheidstaten Israel har generösa handelsavtal med EU och om vi kan säga att det är viktigt att ha dialog med Israel – så ska EU och Sverige också ha dialog med Hamas och inte enbart skilja ut och bojkotta endast den ena parten, vilken man hittills har gjort.

Jag efterlyser alltså en mer rättvis och balanserad ståndpunkt och uppmanar den svenska regeringen, EU och alla företag att avbryta alla sina eventuella affärer och samarbete som dem kan tänkas ha med Apartheidstaten Israel.

Förhoppningsvis kan detta få Israel att tänka om och ändra sin ockupationspolitik, vilket i sin tur kan leda till att miljontals människor på de av Israel ockuperade områdena får sina grundläggande mänskliga rättigheter tillgodosedda.

[DN]

Annonser

10 reaktioner på ”Bojkott av Israeliska produkter

 1. Själv kommer jag köpa mer Israeliska varor och bojkotta allt palestinskt, inte bara Hamas. Jag sträcker mig till att bojkotta även Iran och Libanon. En klart mer ” rättvis och balanserad ståndpunkt”.

  1. Det innebär alltså att du stödjer Israels statssanktionerade terrorism som riktar sig mot en hel civilbefolkning, och du stödjer Israels illegala ockupation av Palestinskt territorium och den apartheid och etniska rensning som Israel utövar på de ockuperade områdena.

   Det är intressant men mycket tråkigt att se att det finns människor i Sverige som stödjer detta.

   En klart mer ” rättvis och balanserad ståndpunkt”.

   Nej, rättvist och balanserat blir det inte förrän även Israel bojkottas. Att enbart bojkotta Palestina, Iran m.fl, men inte Israel – det är inte balanserat.

 2. Israels olagliga occupation och USA:s acceptans av det och enorma militärstöd till Israel anses vara en starkt bidragande orsak till arabiskt och muslimskt hat. Jag försvarar inte illdåd och är USA-vän och röstar höger, men samtidigt kan man inte blunda inför orsaker till hat. En bojkott mot Israel skulle även drabba palestinier som arbetar i Israel, men det får man ta för en viktig markering. Hade Israel varit smart så hade man dragit sig tillbaka från occuperade områden enligt FN-beslut och aldrig byggt något på occuperad mark. Det hade besparat israelerna rädsla, palestinska självmordsbombare och internationellt utanförskap och sparat dem mycket pengar. Tänk om USA hade gjort som Israel. Då hade Japan än idag varit occuperat av USA sedan 1945.

 3. Kanske är det att de inte vill bryta mot lagen som får dem att bojkotta!?

  Enligt ett domslut i Eu-domstolen som bara är några veckor gammalt så gäller ej frihandelsavtalen mellan EU och Israel de produkter som produceras på av Israel ockuperad mark. Samma produkter får inte heller enligt detta domslut säljas som ”made in Israel”!

  Produceras tex frukt på av Israel ockuperad mark? JA!
  Är den märkt ”producerad på av Israel ockuperad mark”? NEJ!
  Är det möjligt för KF att följa lagen? Antagligen inte då Israel skriver ”made in Israel” på allt!

  Ingen ”vänsterpropaganda”, ingen antisemitism, bara laglydighet. Svårt att argumentera mot det…

  Målet i EU-domstolen heter C-386/08 om någon är intresserad av att läsa!

 4. Okej, jag gillar inte heller Israels behandling av palestinierna och deras ockupationspolitik.
  Men varför är det alltid Israel som ska bojkottas?
  Det finns ju så många andra länder, vars politik också är vidrig.
  USA:s krigföring i Irak och Afghanistan, samt deras stöd av en rad förbrytarregimer i världen.
  Rysslands krigföring inom gamla Sovjet.
  Frankrikes fortsatta kolonialpolitik.
  Det finns hur många länder som helst som behandlar sina medborgare som skit. I stort sett hela Mellanöstern och Afrika, Kuba, Burma, Kambodja, Vietnam, Kina osv osv.
  Jag kan också tänka mig att bojkotta dansk griskött för att de behandlar svinen som svin. Och så vidare.
  Jag vet att mitt samvete skulle må bättre om jag bojkottade dem alla, men jag kan inte förstå varför man ska ge sig på just bara Israel.

 5. Eftersom det inte förekommer någon bojkott av Ryska eller USA varor tolkar jag det som att KF stöder Ryssarnas terror i Tjetjenien och USA i Irak. Dessutom ockuperas Petsamo och Karelen utan att någon gnäller om det

 6. Det är ganska stor skillnad. Vad jag vet så har inte FN’s säkerhetsråd antagit någon resolution som förklarar att USA:s invasion av Iraq och Afghanistan är olaglig eller att Rysslands krigföring i Tjetjenien är olaglig, och det finns heller ingen resolution i Säkerhetsrådet som kräver att USA eller Ryssland ska dra tillbaka sina styrkor.

  Det gör det däremot i Israels fall. FN’s Säkerhetsråd säger klart och tydligt att Israels ockupation av Palestina är olaglig samt att Israels bosättningar som byggs på ockuperad mark är olagliga.

  Därför kan vi och bör bojkotta Israel och Israeliska produkter, varor och tjänster.

 7. det känns ursäkta mitt språk jävligt fel att bara bojkotta Israel medans det finns andra länder som inte respekterar mänskliga rättigheterna så som Libyen, Eypten, Nordkorea,Iran, Kina o.s.v

  1. Varför känns det fel? Nordkorea och Iran är ju föremål för sanktioner. Om vi kan sanktionera dessa länder – varför inte Israel också? Och visserligen är de mänskliga rättigheterna i Libyen och Egypten under all kritik och det är värt att bojkotta dessa länder också, men vad jag vet så bryter inte dessa två länder mot någon resolution som Säkerhetsrådet har antagit. Ingen av dessa länder har heller sina militära styrkor utanför sina egna gränser och ockuperar och förnekar ett helt folk deras grundläggande mänskliga rättigheter såsom Israel systematiskt har gjort i årtionden. Varför ska Israel behandlas annorlunda än andra länder som bryter mot internationella lagar och FN resolutioner osv?

Kommentarer inaktiverade.