Torbjörn Johansson förskingrar pengar?

Det finns en misstanke om att Stockholms stads fastighets­direktör Torbjörn Johansson fular sig och har förskingrat pengar från Stockholms stad. Hur som helst så har han attesterat tvivelaktiga fakturor. För detta så får han två miljoner etthundrasextiotusen kronor (24 månadslöner á 90.000 kr).

Nej, han får inte betala detta belopp i böter. Han får dessa pengar av Stockholms stad – av sin arbetsgivare som han nyss har attesterat tvivelaktiga fakturor från, enligt DN och SvD. Torbjörn Johansson blir inte ens åtalad och han behöver antagligen(?) inte heller betala tillbaka det ca 200.000 kr som har försvunnit.

Hur är det möjligt?

Torbjörn Johansson kan nu söka jobb någon annanstans och fortsätta sin karriär.

En hypotetisk fråga – lönar sig brott?

Det borde göras en polisanmälan som kan klargöra ifall något brott har begåtts eller inte. Görs inte detta så kommer fastighetsdirektören aldrig att bli rentvådd utan riskerar att få dras med denna misstanke resten av livet.

[DN] [SvD]

[redigerad: 2010-03-13, kl 13:37]

Annonser

9 reaktioner på ”Torbjörn Johansson förskingrar pengar?

 1. Lätt förtjänade skattepengar i två år utan åtal och straffpåföljd! Måste söka jobb inom Stockholms stad, naivare samt lättlurad arbetsgivare kan inte finnas. Bara att roffa åt sig pengar och forsätta vidare i karriären!

 2. Ni får ursäkta mig, men jag köper ej beskrivningen. 180′, Det hela känns för futtigt rent instinktivt. Stockholms stad polisanmäler alla brott och är det inte polisanmält och lagfört så är det inte ett brott. Påståendet du skrivit ovan är däremot straffbart såvida han inte döms.
  Vanligtvis brukar internet-folket använda sig av frasen ”misstänkt för förskingring”, men i det här fallet är ju karln inte ens delgiven misstanke.

  Reagerar jag på hans lön. Av vilken anledning ska en fastighetsdirektör i Statens tjänst ha 90 000/månad samt avgångsvederlag vid uppsägning i 2 år? Förklara gärna lönenivån.

  1. En polisanmälan borde göras för att avgöra om det är ett brott eller inte. Någon form av brottsmisstanke finns ju – annars skulle han väl inte ha blivit avskedad med omedelbar verkan.

 3. Om inte revisorerna funnit någon misstanke om brott, så finns ingen sådan i enlighet med Brottsbalken.

  Däremot får man som förvaltningschef ta ansvaret för formella fel i delegationsordningen oavsett om man är den som begått felet eller ej. Det är en del av priset att vara en person typ direktör i en statlig eller kommunal myndighet.
  Och det ansvaret, dvs att man får ta konsekvenserna av andras fel och ev. rena falsarier, är en förklaring till den höga lönen. Samt att man har obegränsad arbetstid utan övertidsersättning m fl förmåner.
  Och hög lön i förhållande till vad och vem? Jämför en fastighetsdirektör i t ex JM, Skanska m fl, tror någon att de skulle nöja sig med sketna 90.000 i månaden?
  Eller en bankdirektör på ett bankkontor (jo, de kallas också bankdirektör), skulle vederbörande nöja sig med 90.000 i månaden och ingen bonus. Jag säger bara Annika Falkengren….20 Mkr i bonus var det visst…för ett år….

  Och än så länge har man inte begått ett brott om inte domstol fastställt det. Bra för media att tänka på som ofta ”glömmer” det lilla ordet misstänkt.

  Jag hoppas att Torbjörn Johansson med tiden talar om för oss vanliga medborgare vad hela den här affären egentligen handlar om.

  Det luktar litet Toblerone här även om det är en litet dyrare variant.

 4. Har läst revisionsrapporten. Att han har begått brott står utom allt rimligt tvivel. Han har själv verifierat fakturor till företag som inte funnits när han verifierat och de personer som uppgetts som kontaktpersoner har inte haft en aning. Han har påstått att fakturor handlat om konferenser för personer som inte vill träffas på stan och företaget som skulle ha haft pengarna känner inte till det. Högst suspekt.

  Om staden valt att väcka åtal hade man sluppit undan avgångsvederlaget.

  Min gissning, som är ganska kvalificerad och insatt är att man på detta sätt köper hans tystnad kring andra oegentligheter på Fastighetskontoret. T.ex. att han har drivit en egen hämndvendetta mot arrendatorerna på Fituna gård och att han på eget bevåg och emot kommunallagen har höjt golvet för upphandling. Detta har borgarrådet Alvendal kännt till och däför köper hon hans tystnad.

  Så var det med det. När den fattige gör fel med en sjukförsäkring är det fusk och fram med stora trumman om man så anmäler felet själv. När en ledande moderat (torbjorn johansson har jobbat som moderat borgarrådssekreterare) förskingrar hundratusentals skattekronor och bryter mot kommunallagen, då får han två miljoner som tack.

  Det är faktiskt för djävligt!

 5. Vem som hellst kan anmäla misstanken om brott till Justitie Åmbudsmannen eller Riks Åklagaren.

 6. Mattias. Staden väcker väl inte åtal? Har fastighetsdirektören brutit mot kommunallagen? Har fastighetsdirektören verifierat fakturor till företag som inte funnits?
  Tyckte du skrev att du läst revisionsrapporten.
  Dessutom, har Kristina Alvendal gjort upp denna affär? Är det inte stadsdirektören?

  Jobbet som fastighetsdirektör i Stockholm är så mycket mer än att ”driva en hämndvendetta” mot småbönder på landet. Att du ens tar upp den frågan säger mer om vem du företräder och vem som egentligen ”driver en hämndvendetta”. Arrendatorer på landsbygden är väl totalt ointresanta för stockholms fastighetsutveckling!
  Ingen annan torde bry som en en bonnagård i obygden förutom dem som själva bor där.

 7. Hörrudu Mattias – det är bara en domstol som kan fastställa att det är ställt utom allt rimligt tvivel att någon begått ett brott och utdöma straff enligt Brottsbalken och rättspraxis.

  S k folkdomstolar, som du tycks gilla, har inte ett skit med lagen att göra, de hörde dessutom hemma i Sovjetunionen.

  Att du har läst revisionsrapporten betyder inte att du har förstått vad som står i den, helt uppenbart när du blandar ihop en revisionsrapport från en stadsrevisor med prövning mot lagen av domstolsväsendet.

  Jag tycker du borde skämmas. Och vad har Fituna gård med det här att göra?

  Skaffa dig ett liv i stället för att ägna dig åt Jantelagen, som tycks vara den lag du gillar bäst.

Kommentarer inaktiverade.