Terroristattack mot ambassad

En ambassad i Stockholm blev idag attackerad med stenar och brandbomber. Polis på plats var tvungen att kalla på förstärkning när attacken började.

Ett tiotal personer har gripits för bland annat våld mot tjänsteman, försök till grov misshandel och våldsamt motstånd, rapporterar DN.

Terroristerna bakom attacken ville tydligen demonstrera sitt missnöje med dödsstraff – och vad är då bättre än att attackera en byggnad med brandbomber så att de människor som finns därinne riskerar att brännas inne och dö.

Hur står det till med säkerheten i Sverige förresten? Det verkar inte som att den svenska polisen och statsapparaten kan garantera säkerheten för de utländska ambassader som vi har i vårat land. Pinsamt.

[DN] [SvD]

Annonser

46 reaktioner på ”Terroristattack mot ambassad

 1. Skilj på våldsamma upplopp och terrorism. Terrorism är vad det kallas av den som sympatiserar med den utsatte. Våldsdåd och våldsamt upplopp sympatiserar med varken av parterna men fördömer våldet.

 2. Specialutbildad dialogpolis satte dom in i alla
  fall….fattar inget alls….kanske några bilar
  från skärholmen som det stått aina på .hade
  löst hela problemet.
  Vad säger du Götblad ,svensk polis och svenska
  polischefer visst är ni bäst i hela världen….
  Men varför fanns det inga psykologer på plats?
  Eller fanns dom där i bakgrunden?

 3. Vad som är pinsamt är att Iran tillåts ha en ambassad här. Likaså att vi har moskeer och annan skit. Nej, sätt Lars Vilks i statsminister position ledda av SD.

  1. Om vi ska vara konsekvent i bedömningen av vilka länder som får ha en ambassad i Sverige så finns det många länder förutom Iran som vi i sådana fall inte ska ha diplomatiska kontakter med.

   Lars Vilks i statsministerposition ledda av SD? Är du helt galen? Du vill förstöra Sverige.

 4. Hur kan du kalla demonstranterna för terrorister? Det är den Iranska regimen som är de riktiga terroristerna, de som var innanför ambassadens väggar. De förtjänar detta efter allt förtryck mot sitt folk. De förtjänar ingen säkerhet.

  1. Om man tar till odemokratiska och våldsamma metoder såsom att attackera en utländskt beskickning (ambassad) så kan det liknas vid terrorism.

 5. Men jag förstår inte din inställning Paromont. Du o dina kompisar har ju inget emot att fira en av historiens största terrorister den 30:e november varje år.

 6. Svensk polis fattar ingenting och verkar aldrig vara beredd nu för tiden.

  ”Manifestationen mot dödsstraffet överraskade polisen då det kom att samla flera personer än man hade räknat med”

  Varför är inte polisen ett steg före när det gäller muslimer och deras hat mot allt och alla? Vi vet ju redan att de är extrema och har lätt att ta till våld. När ska polisen lära sig?

 7. Genom att skriva som du gör, och kalla de som protesterar mot en diktatur och för att de protesterar mot avrättning av politiska fångar för terroristhandling är dumt och visar bara på din okunnighet. Skulle på intet sätt försvara deras handling men att kalla de för terrorister…?? Menar du att det inte finns nån skillnad på de som begick den fruktansvärda dådet mot :World Trade Center och demonstranterna???

  1. Vacko,
   Så du menar att om en amerikansk ambassad blev attackerad så skulle man inte beskriva det som ett terrordåd? Media har ju t.o.m beskrivit attacker mot amerikanska soldater i Iraq och Afghanistan som terrordåd. Om man klassas som terrorist därför att man försvarar sitt land från en invasion av en utländskt militärmakt så kan man nog klassas som terrorist när man attackerar en utländsk beskickning också.

   Det är klart att det är stor skillnad på dagens attack mot Irans ambassad och attacken mot Word Trade Center. Dessa går ju knappt inte ens att jämföra med varandra.

 8. Var det inte andra gången på kort tid som den Iranska ambassaden stormas? Varför blir det våldsamheter i Sverige ? Varför tar folk med sig sina problem hit ?

  1. Ja, det var inte så länge sedan det stod folk och kastade sten där. Jag har för mig att man lyckades att ta sig in på ambassaden denna gång och misshandlade en ambassadtjänsteman.

   Dessa som angriper ambassaden på detta sätt tror jag ska vara glada att dom fortfarande är vid liv. Hade dom angripit och tagit sig in på, låt oss säga den amerikanska ambassaden, så hade dom antagligen skjutits ihjäl av ambassadtjänstemännen och/eller vakter.

 9. Två iranska, totalitära grupperingar möts på europeisk mark. Iranska kommunister (utanför ambassaden) attackerar iranska islamister (i ambassaden). Den iranska konflikten har förflyttats till Europa. Och så försöker någon få oss att EU medborgare måste välja sidan mellan den importerade, iranska koleran och den iranska pesten?

 10. Det är deras sätt av att vara en del av revolutionen. Att visa sitt stöd och väsnas. Visa att det inte är rätt att avrätta 5 människor på politisk grund. Kom ihåg att det här är människor som antagligen kommit till Sverige för att fly undan sådana övergrepp som nu pågår. Människor relaterar till det för att dom själva eller deras föräldrar har suttit fängslade på politisk grund. Det är känslosamt och det är viktigt för människor att visa vilka de sympatiserar med.
  Att man sedan använder sig av våld är inget som jag känner är effektivt, men som jag sa. Människor är känslosamma..

 11. Efter många år av förhandlingar och möten har medlemsländerna i FN inte lyckats definiera vad terrorism är.
  Men tydligen du har en bra lösning på det:-))- Kalla alla som har en sten, kniv, flaska och allt annat som anses hota ordningen för terrorister. Gör ingen skillnad på aktivister och mördare. På diktaturer och de som kämpar för sin frihet.
  Du kritiserar USA och all övrig media för den delen för att de kallar den så kallade motståndrörelsen i Irak för terrorister(!!!).
  Och sen går du själv och gör samma sak genom att kalla stenkastare för terrorister.
  Du vill påstå att de som spränger bomber i Irak och dödar oskyldiga är frihetskämpar men stenkastarna i Stockholm är terrorister.

  1. Vacko,

   Kalla alla som har en sten, kniv, flaska och allt annat som anses hota ordningen för terrorister.

   Ja, är dom inte terrorister då de som använder våld och sprider skräck och terroriserar med sten, kniv och flaska eller brandbomber? Inte för att någon (vad jag vet) använde kniv i dagens demonstration, men. Jag tror dessutom att de flesta skulle definiera en attack och en stormning mot en ambassad som ett terroristdåd. Men precis som du säger så finns det ingen internationell vedertagen definition på vad som är terrorism eller inte. Man kan bara konstatera att den enes terrorist är den andres frihetskämpe/aktivist.

   Du vill påstå att de som spränger bomber i Irak och dödar oskyldiga är frihetskämpar men stenkastarna i Stockholm är terrorister.

   Vart säger jag att de som dödar oskyldiga civila i Irak är frihetskämpar? Det jag sa är att om en amerikansk ambassad hade blivit attackerad så hade beskrivit som ett terrordåd, samt att media har t.o.m beskrivit attacker mot amerikanska soldater i Irak och Afghanistan som terrordåd. Om man kan beskriva detta som terrordåd så bör man väl även i rättvisans namn kunna beskriva en attack mot den Iranska ambassaden som ett terrordåd, även om det nu inte var en så allvarlig attack eftersom ingen dödades. Om vi inte ska beskriva attacker mot ambassader som terroristdåd så ska vi heller inte göra det när amerikanska, svenska, brittiska, israeliska eller whatever’s ambassader blir attackerade. Vi kan ju inte bara säga att det är terrordåd när t.ex amerikanska ambassader blir angripna, men sen när någon annan ambassad blir angripen så är det plötsligt fredliga aktivister.

 12. Nils

  Vad snackar du om och vad menar du med ”Varför är inte polisen ett steg före när det gäller muslimer och deras hat mot allt och alla?” ?

  Människorna som demonstrerade vid ambassaden idag är nog utan tvekan inte muslimer de är ju emot den ISLAMISKA REPUBLIKEN IRAN.

  Det där var människor som flydde till Sverige för att slippa sharia lagar. Läs på och gör om, gör rätt!

 13. Jag har ingenting emot att man demonstrerar utanför en ambassad. Det jag tycker är fel är när man tar till våld och stormar/angriper ambassaden med stenkastning och brandbomber och försöker att skada eller rentav lyncha/döda ambassadtjänstemän. Om demonstranterna vill kalla det för en demokratisk demonstration eller manifestation så får dom också se till att dom följer våra lagar och regler. Sen är det fel att från svenskt territorium angripa utländska beskickningar. Om dom vill angripa Iran så kan dom åka ner till Iran och göra det.

  Jag kanske bör tillägga också att jag är emot dödsstraff, även om jag självklart ibland kan tycka att det finns en del mördare osv som verkligen förtjänar dödsstraff. Att avrätta oppositionella och dylikt är dock helt förkastligt. Och jag hoppas att Iran så småningom blir en (sekulär) demokrati. I dessa två punkter ger jag mitt stöd till de som demonstrerade utanför Irans ambassad idag.

 14. Ja självklart kommer det att rapporteras som terrordåd – av Iran regim. Det ger jag dock inte mycket för. Jag förstår överhuvudtaget inte varför den islamofascistiska förtryckarregimen tillåts verka från svensk mark.

 15. @ Erik

  Vill man skryta med att man har religionsfrihet så kan man ju inte motsätta sig att människor av en annan tro ska ha rätt att bygga församlingslokaler här. I Iran har vi mer än 600 kyrkor och ett hundratal synagogor – och det är ingen där som är upprörd över det! Jag beklagar din intolerans och ignorans!

 16. Det är alltid en pyttliten minoritet av idiotiska kommunister och andra radikala vänsteranhängare som utför dessa våldsdåd och beter sig illa!

 17. @Shayan
  Du skriver; ”I Iran har vi mer än 600 kyrkor och ett hundratal synagogor – och det är ingen där som är upprörd över det!…”

  Har ni i Iran kristna eller judar som kan utöva sin religion utan trakasserier?

  1. Jerry,
   Även om det förekom trakasserier främst mot judar direkt efter den Iranska revolutionen 1979, så är judar och kristna i Iran idag skyddade minoriteter med rätt till religionsfrihet och lever idag fredat och i harmoni med varandra. Den Iranska regimen har ingenting emot judar i sig, utan det är sionismen som ideologi som man menar är av ondo och måste förgöras. Och det kan man ju faktiskt hålla med om. Sionismen så som den har praktiserats är ganska vidrig, milt sagt.

 18. Paramount, du är en feg person, för det första så är du helt anonym och sitter bakom din lilla dataskärm och ger dina åsikter som det ena o de andra. För det andra, om dina bröder, systrar, mor, far och hela ditt lands folk gång på gång blir avrättade, arresterade, torterade, dödade på gatorna, förtryckta endast för att de kräver frihet, har du då inte rätt att protestera? Hur protesterar du då? Ska du skriva ett arg brev till dom elr vidta juridiska åtgärder som inte funkar nånstans. Det enda ända den islamiska republiken förstår är att använda våld och döda, då är det klart som fan att man använder våld tillbaka. Om det skulle gå på något annat sätt så skulle dom vara borta från makten för längesen.
  Du är ett stort skämt, alla som läser din lilla text vet det, om du tycker du har rätt och man ska inte få använda våld mot onda diktatorer för att försvara sitt land och folk, så kom till demonstrationerna och säg det ut högt, istället för att gömma dig bakom din bekväma dataskärm som den råtta du är.

  1. Mehran Hosseini

   Du frågar om man inte har rätt att protestera. Ja, det har man. Du kanske borde läsa vad jag har skrivit här innan du uttalar dig, eh?

   Du borde också läsa på hur man får använda sin demokratiska rätt att demonstrera och protestera i Sverige.

   Jag kan ju säga så här att om du vill föra en väpnad kamp mot en regim som du inte tycker om så åk ner till det landet och för den väpnade kampen där. Inte i Sverige. Sverige befinner sig inte i krig med Iran och Sverige ska heller inte tillåtas vara ett slagfält för er där ni med våld kan angripa andra stater och människor hur som helst.

   Sen att du tycker att jag är en feg person eftersom jag skriver anonymt och sitter bakom en dataskärm och uttrycker mina åsikter … – ja vad ska jag säga? Det är komiskt, eftersom du själv befinner dig i Sverige när du egentligen kanske borde vara i Iran och kasta sten mot den regim som du inte gillar. Men du kanske själv är en feg råtta? Bättre att vara i trygga Sverige och slåss mot ett par ambassadtjänstemän, polis, och anonyma bloggare som uttrycker sina åsikter? Som att det skulle få den Iranska regimen på fall.

 19. De här mullorna ska ställas inför domstol för all tortyr och massmord de orsakat under de senaste 30 åren.

  Till alla Svenskar:

  Iranier är ett lugnt folk och glömmer inte de som har ställt upp för oss under en av vår historias mörkaste perioder.

  Att ett 10 tal kastar stenar betyder inte att vi har flyttat våra problem hit. Hulliganer på vissa fotbollsmatcher ställer till med mer än vi nånsin har gjort här, och vi kommer att fortsatt vara lugna.

 20. Jag råkade gå förbi den här demonstrationen vid 16-tiden och då var det nästan lika många pokiser som demonstranter där. Samt ett mindre antal åskådare. Demonstranterna hade satt upp ett kaffetält, som säkert var välkommet. På tältet satt en banderoll där jag läste något om ”communist-group” Kan någon förklara för mig om det är Ohly´s iranska kompisar som var i farten eller vilka ”kommunister” det är fråga om. Finns det ”kommunister i Iran?

 21. Skulle aldrig falla mej in att kritisera demonstranterna som attackerar iranska ambassaden, jag förstår dom fullständigt och sympatiserar med dom eftersom jag hatar iranska regimen och dess armé av bödlar i fängelserna och polisen. Dessa borde arresteras och dömas till döden genom utdragen tortyr, samma tortyr de utsatt alla oskyldiga människor som protesterade och kämpade emot en dödsregim.
  Vad jag förstår blev kvinnan som dödades utsatt för minst ett kanse flera år av utdragen tortyr och mycket grov misshandel innan, det verkar som detta inte bekommer svenskar det minsta som istället blir upprörd över att förtvivlade människor ger uttryck över sin ilska mot den enda delen av iran de kan nå – den iranska ambassaden.

 22. Paramount, ang Mehran, du kallar honom feg för att han inte åker till Iran för att visa sin avsky för den fascistiska diktaturen ( ja i praktiken en diktatur eftersom det inte går att rösta bort ”den andlige ledaren”), samtidigt som du åtnjuter full yttrandefrihet i Sverige och kan uttrycka dig utan att bli straffad av samhället för din eventuella kritik, får iaf mig att må illa.

  De som avrättades nyligen dömdes för att vara ”Guds fiender”. Terrorstaten har talat, till sitt folk.

  Den dag staten Sverige förtrycker och mördar sitt eget folk för ”anti-religiösa sammansvärjningar” etc hoppas jag att jag ser dig och dina kompisar i protest med i leden, oavsett var.

  Vänligen,

  1. Yangi Yo,

   Paramount, ang Mehran, du kallar honom feg för att han inte åker till Iran för att visa sin avsky för den fascistiska diktaturen

   Ja, jag tänkte att han skulle få smaka på sina egna ord lite grann eftersom han kallade mig feg för att jag sitter bakom en datorskärm och bloggar.

   samtidigt som du åtnjuter full yttrandefrihet i Sverige och kan uttrycka dig utan att bli straffad av samhället för din eventuella kritik, får iaf mig att må illa.

   Så du mår illa av att vi kan åtnjuta yttrandefrihet i Sverige men inte i Iran? Ska vi i Sverige avsäga oss vår yttrandefrihet bara för att det finns länder som inte har yttrandefrihet?

Kommentarer inaktiverade.