150000 kroniskt undernärda i Gaza

Situationen i Gaza är en humanitär kris. FN, UNICEF, The World Health Organization och i stort sett all världens länder är överens om detta. Alla utom Apartheid-Israel naturligtvis.

Den lilla humanitära hjälp som Israel tillåter att släppas in i Gaza är inte tillräcklig och ofta fördröjs den, enligt UNICEF och WHO.

Gaza som är ett gigantiskt flyktingläger och som på senare år har förvandlats till världens största utomhusfängelse har ca 1,5 miljoner invånare. Av dessa är hälften barn. Enligt bl.a. UNICEF och WHO så lider 10% av Gazas invånare av kronisk undernäring som en följd av Israels blockad.

Det är dags att EU och Sverige upplyser Apartheid-Israel att det är inte en ”provokation” att sända humanitär hjälp till utsatta, undernärda och lidande barn. Det är en skyldighet. Särskilt som ockupationsmakt har Israel en skyldighet att värna om och skydda civilbefolkningen från lidande. Det är ett allvarligt krigsbrott att kollektivt bestraffa en hel civilbefolkning som Israel gör.

Det är nödvändigt att EU och Sverige tar upp detta med Israel omgående – om vi nu själva värnar om våra demokratiska värderingar såsom mänskliga rättigheter o.s.v, och om vi själva tycker att krigets lagar som vi en gång skrev är någonting som är värt att bevara och följa, det vill säga. Men om vi istället tycker att mänskliga rättigheter och Genevekonventionerna o.s.v. bara är strunt – ja då kan vi göra som Israel och skita på allting. Frågan är: Var står EU och Sverige?

Hur länge till ska denna oetiska blockad och kollektiva bestraffning av en hel civilbefolkning tillåtas pågå? Hur många avmagrade och vandrande barnskelett vill vi se innan vi ingriper? Alla vet vad som pågår. Ingen kan sen komma att säga att vi inget visste.

[DN] [DN] [DN] [Sydsvenskan] [Svd] [SvD]
Annonser

4 reaktioner på ”150000 kroniskt undernärda i Gaza

 1. Varför skriver man inget om att Israel VARJE vecka levererar 15000 ton förnödenheter till Gaza? Mer än vad som finns i konvojens last efter månader av förberedelser. Varför skriver man inget om att Israel VARJE vecka tar emot ett par hundra (antal efter behov) personer m medföljande för sjuhusvård i Israel. Att representant från FN (inte UNWRA)efter besök i Gaza uttalat sig att det inte längre föreligger någon nödsituation. Vilket FN-organ det rör sig om i artikeln? Kan det vara UNRWA som till största delen sköts av palestinierna själva? Mycket information är utelämnad och med avsikt. Nej, här rör det sig om ett PR-jippo och inte humanitär hjälp. Vad kostar inte resan för 500 aktivister? Fem båtar med aktivister och två med förnödenheter. Varför inte lägga pengarna på endast förnödenheter i stället. För övrigt har Israel förklarat att hjälpsändningen kommer att levereras till Gaza genom befintlig gränsövergång efter kontroll av godset (inga vapen eller material som kan användas till vapen) i israelisk hamn.

  1. Sofia,

   UNICEF och WHO bl.a. berättar ju om att den hjälp som Israel släpper in inte är tillräcklig. Så det skrivs visst om att Israel släpper in förnödenheter till Gaza. Det är ingen som förnekar att Israel släpper in förnödenheter. Däremot tycks det vara många (främst högerextrema sionistiska Israeler) som förnekar att det råder en humanitär kris i Gaza trots att oberoende rapporter, t.o.m. från Israeliska Human Rights organisationer, visar på just det.

   Jag tycker att det är rent ut sagt skamligt av er att förneka detta.

   Det viktiga med the Freedom Flotilla’s resa är att se om man kan bryta den oetiska och omänskliga blockaden som Israel utsätter en hel civilbefolkning för. I krig så är man skyldig att värna om civilbefolkningen och se till att civila inte kollektivt bestraffas och lider. Blockaden strider mot internationell lag och krigets lagar eftersom civilbefolkningen bevisligen har drabbats mycket hårt av den. Den senaste FN-rapporten säger att Israel medvetet och avsiktligt saboterar och fördröjer hjälpsändningar. Men du tycker kanske att man ska föra krig mot och svälta civila barn till någon sorts underkastelse? Eller vad?

  1. Ralph,

   Anledningen till att Hamas inte har tagit emot hjälpen än beror på att Hamas kräver av Israel att ALLA DELAR av hjälpsändningen ska levereras intakta till Gaza samt att alla aktivister som deltog i konvojen ska släppas. Inga orimliga krav eftersom kidnappning av EU-medborgare och andra nationaliteter är ett brott, liksom kapning och stöld av humanitär hjälp är en stöld. Det är sjöröveri helt enkelt. Israel ska inte beslagta byggnadsmaterial och andra förnödenheter. Hela hjälpsändningen ska levereras till Gaza.

   Sen kan självklart tycka att lite är bättre än ingenting. Men i det här fallet – om man skulle acceptera att endast ta emot en del av hjälpsändningen så godtar man ju i sådana fall den ohumana blockaden som drabbar 1,5 miljoner människor. Men det får nog vara ett pris som värt att betala. Det viktiga måste ju ändå vara att det kommer fram så mycket förnödenheter som möjligt till Gaza samtidigt som omvärlden måste kräva av Israel att blockaden hävs omedelbart.

Kommentarer inaktiverade.