Israel tänker inte häva blockaden

Israel ställer villkor för att tillåta fartyg att lägga till i Gaza. Kravet är, enligt DN som refererar  Jersusalem Post, att Israel först får inspektera lasten i hamnstaden Ashod precis som man gör idag.

Det vill säga, Israel kan tänka sig att inte häva blockaden.

Det Israel kan tänka sig är att efter att fartygen har blivit kapade till sjörövarnästet Ashod och fått sin last genomsökt, och efter att man har beslagtagit leksaker, böcker, kryddor, byggmaterial m.m. – så kan Israel tänka sig att låta fartygen få fortsätta sjövägen till Gaza istället för att lasta om förnödenheterna till lastbilar och ta landvägen till Gaza.

Man kan ha en viss förståelse för att Israel vill stoppa vapenleveranser till Gaza. Om det endast hade varit ett vapenembargo som Israel infört mot Gaza så hade mycket av kritiken vi ser idag inte uppstått. Men argumentet att Israel befinner sig i krig och att man måste stoppa vapenleveranser till fienden håller inte riktigt. Det är inte ett krig om bara den ena tillåts ha vapen och att använda dem. Då är det snarare ett folkmord som det handlar om, och att föra krig mot obeväpnade civila är Israel experter på. Vi behöver ju bara blicka tillbaka mot kriget i Libanon och det i Gaza nyligen, där civila bostadshus, infrastruktur och FN-skolor och -sjukhus bombades sönder och samman, och där man attackerade civila med vit fosforbomber, etc etc. Tänk om det hade varit Iran eller Nordkorea som hade gjort detta – vilket liv det hade blivit.

Men nu är det inte ett vapenembargo som Israel påtvingar Gaza. Det är mycket mer än så. Israel stoppar och beslagtar alla möjliga olika saker, såsom:

 • böcker
 • musik
 • kläder
 • skor
 • leksaker
 • konserver
 • byggnadsmaterial
 • kylskåp
 • tvättmaskiner
 • reservdelar (till bilar och hushållsapparater)
 • tyger
 • nål och tråd
 • mattor
 • madrasser
 • lakan
 • glödlampor
 • muggar
 • glas
 • kryddor
 • stearinljus
 • tändstickor
 • etc

Det Israel tillåter in till Gaza är mat och mediciner, men inte i tillräckliga mängder, enligt FN, UNICEF, WHO och människorättsorganisationer från Israel, Europa och USA. 10% av befolkningen i Gaza lider av kronisk undernäring som en följd av Israels blockad av Gaza.

Israel för en omoralisk och oetisk krigföring mot civila människor och barn (krigsflyktingar). Israel vill bestraffa civilbefolkningen/flyktingarna i Gaza. Att föra krig mot civila, att så systematiskt och medvetet terrorisera en hel civilbefolkning för att skapa lidande är ett krigsbrott. Tankarna förs ju till Nazi-Tyskland och deras behandling av civila och fångar som inte råkar vara av ”rätt” etnisk bakgrund.

Efter Hamas seger i de fria och demokratiska valen 2006 så samlades den Israeliska regeringen och säkerhetstjänsten för att diskutera saken. Skrattande kom man överens om att sätta en redan hungrande och lidande befolkning (krigsflyktingar) som till hälften består av barn, på en diet.

It’s like an appointment with a dietician. The Palestinians will get a lot thinner, but won’t die,” the advisor joked, and the participants reportedly rolled with laughter. – Haaretz

Idag anklagar politikerna i Israel militären och säkerhetstjänsten för att vara dåligt förberedda när de bordade den humanitära konvojen i förra veckan. Man tycker inte att det var fel eller ett misslyckande att man kapade humanitära hjälpsändningar till lidande barn, kidnappade EU-medborgare och sköt ihjäl turkiska och en amerikansk medborgare på internationellt vatten. Kritiken i Israel handlar istället om att Israel misslyckades att förklara för omvärlden att Israel har rätt att kapa, kidnappa och mörda på internationellt vatten, samt att Israel har rätt att svälta en civilbefolkning och att förneka dem deras grundläggande mänskliga rättigheter. I Israel är politikerna förbannade över att media och människor världen över berättar om Israels brott.

[DN1] [DN2] [DN3] [DN4] [DN5] [SvD1] [SvD2] [SvD3] [SvD4] [Sydsvenskan1] [Sydsvenskan2] [Sydsvenskan3]

Annonser

15 reaktioner på ”Israel tänker inte häva blockaden

 1. En viss förståelse?? Hur kan din förståelse för att israel, inte vill ha in några vapen in i Gaza, endast vara begränsad? Jag har en fråga till dig? Anser du att Israel har rätt att existera sida vid sida av en palestinsk stat eller tycker du att Israel inte ska finnas i överhuvudtaget? Hamas som styr i Gaza är inte för en tvåstatslösning, det vill utplåna Israel och driva ut alla judar i havet. Detta är deras uttalade Partiprogram.. Min fråga är alltså om du stödjer det? och en fråga till: Du tycker inte Israel har rätt att undersöka den last som skickas till Gaza, så det innebär att du anser att det är helt ok, och helt upp till palestinerna att bestämma om de vill ta emot båtlaster med vapen från iran etc. som de då får välja om de vill använda mot den israeliska befolkningen?

  1. Kompis,

   Ja jag tycker att Israel har rätt att existera sida vid sida av en Palestinsk stat. Arafat erkände officiellt Israels rätt att existera vid två enskilda tillfällen. Som tack för detta erkännande blev Arafat klassad som ”ett hinder för fred” av Israel och han sattes i husarrest i sitt hem på Ramallah på Västbanken, omringat av Israeliska stridsvagnar, samtidigt som Israel hävde ur sig att Arafat inte gör tillräckligt för freden. De Israeliska politikerna har sedan Israels skapelse dock inte verkat vara för en tvåstatslösning. Om Israel hade varit för en tvåstatslösning och haft fred på sin agenda så hade man inte i över 40 år systematiskt fortsatt att bygga bosättningar på ockuperad mark, vilken är ett brott mot krigets lagar. Man hade heller inte så totalt ignorerat det Arabiska fredsinitiativet från 2002 som erbjuder ett erkännande av Israel, fred och normala förbindelser med hela arabvärlden i utbyte mot att Israel drar sig tillbaka till 1967 års gränser samt att man finner en rättvis lösning på flyktingfrågan. Detta vill man inte diskutera i Israel.

   När ska Israel visa att man erkänner Palestinas rätt att existera och sluta att vräka Palestinska familjer från hus och hem och sluta att bygga ut illegala bosättningar på ockuperad mark?

   Svar på din andra fråga: Jag kan förstå att Israel vill hindra att vapen förs in till Gaza. Men nu är det ju inte enbart vapen som Israel hindrar från att föras in till Gaza. Israel må ha rätt att inspektera last som förs in till Gaza om även Palestinierna har rätt att inspektera den last som förs in till Israel och stoppa vapenleveranser till Israel som används för att systematiskt terrorisera civila människor, förtrycka kvinnor och barn, och som används till att illegalt ockupera Palestinskt område.

 2. Plogbillar kan smidas om till svärd.

  Även fast vi utanför hatets grepp gärna vill att man ska smida svärd till plogbillar. Många förstår inte hur mycket ofarligt, som faktist är riktigt farligt. Väldigt mycket civilit lätt användas destruktivt & militärt. Mycket innehåller ofta skadliga kemikalier och metaller kan utvinnas och stöpas om till vapen. Samt Bara för att det är ofarligt i sin befintliga form, betyder inte att deras beståndsdelar är ofarliga.

  Stearin ljus/paraffin – raketbränsle (riktigt bra racket bränsle dessutom).
  Gössel, tändstickor – sprängmedel,
  madrasser -napalm liknande substans
  kryddor -gift

  http://www.firstscience.com/site/articles/candle.asp

 3. Fred (Fredd)

  Även människors tankar kan vara farliga och användas destruktivt och militärt. Nazi-Israel kanske ska förbjuda Palestinierna att tänka också?

 4. Israel har bl a tagit på sig rätten att kränka andra länders suväranitet genom att t ex gripa in och kidnappa människor som staten Israel anser ska gripas, det gör man b´l a utan att dra sig för förfalskning av t ex pass, mord och kidnappning. Att konstatera detta är anser jag inte att vara antisemitist lika lite som att konstatera det faktum att Israel har pratat om fred med palestinierna under alla år men samtidigt fortsatt oavbrutet sin bosättningspolitik på Palestinsk mark, det är fakta som man tydligen får blunda för om man inte vill bli betraktad som antisemitist.

 5. Kriget startades inte av Israel, När FN bestämde hur landet skulle delas upp, startade de flesta av arabländerna krig mot israel, Egypten, jordanien, libanon, syrien, etc, Känner du till denna del av historien? Israel var helt ok med den uppdelning som de fick från första början, men efter att ha attackerats från alla håll, och lyckats hålla emot, och tagit en del mark från sina angripare, började man förhandla om Fred, som hela tiden har varit målet för Israel, Man lyckades komma överens med både Egypten och Jordanien, som då genast fick tillbaka sina områden. Samma ville man åstadkomma med det ”Palestina” (ett land som aldrig har haft självstyre i någon form), problemet är att de styrande krafterna i palestina inte är ute efter fred i mellanöstern, Arafat hade bara symbolisk makt, när det kom till att faktiskt fatta ett beslut som skulle vara hållbar och respekteras av Hamas. Bara att se hur Fatah och Hamas har krigat och avrättat varandra. Jag tycker det är märkligt att ingen av er människorättsaktivister fördömer alla de brott som begås av Hamas runt om i världen. Riktiga brott mot mänskligheten som begås mot deras egna befolkning där många fler drabbas, och hela generationer av barn och vuxna fördärvas, men man väljer att blunda för det, och samtala och sammarbeta med dem, samtidigt som man uppmanar till en bojkott av Israel, det är hyckleri på högsta nivå. Hur man kan låta representanter från Hamas i överhuvudtaget uttala sig om mänskliga rättigheter är absurt. Jag stödjer inte bosättningar, men jag är övertygad om att Israel skulle överge dessa om de kunde garanteras fred, dock är det ingen som är beredd att ge såna garantier. Så det man förväntar sig är att Israel ska ge, men inte få något tillbaka.

  1. Att arabledare, som är sedan länge döda, startade krig mot Israel för över 62 år sedan, ger inte Israel rätt att idag fortsätta att ockupera och stjäla landområden från Palestinierna. Hur många år till ska Israel fortsätta att straffa en hel generation av civila människor (som inte ens var födda på den tiden då arabländerna förklarade krig mot Israel)?

   ”problemet är att de styrande krafterna i palestina inte är ute efter fred i mellanöstern”

   Och det är Israel menar du? Israel har systematiskt gjort och gör allt i sin makt för att förstöra och underminera varje försök till fred i området. Det kan vi t.ex. se på hur Israel har agerat och fortsätter att bete sig än idag.

   Trots att omvärlden kritiserar och fördömer Israel för att vräka Palestinska familjer från sina hus och hem på Västbanken så har Israel fortsatt med detta – t.o.m. när Hillary Clinton besökte Israel efter att ha fördömt Israels agerande, så vräktes familjer under hennes vistelse i Israel. Som ett slag i ansiktet på USA och omvärlden för att visa att Israel inte är intresserade av fred eller att leva i samförstånd med sina grannar.

   USA’s president Barack Obamas fredsansträngningar pekar Israel fingret åt. Israel lovar mycket men håller ingenting. För några år sedan kom löftet till USA att man inte ska bygga ut eller bygga fler bosättningar på ockuperad mark. Men det löftet visar sig vara tomt prat bara. När vice presidenten och andra representanter från den amerikanska regeringen nyligen var på besök i Israel för att dra igång fredssamtalen så blir Joe Biden och resten av USA’s regeringen kallade för antisemiter för att man försöker att medla fred åt det judiska folket.

   Ungefär vad som hände Folke Bernadotte, av FN utnämnd fredsmedlare i Israel/Palestinakonflikten. Han skulle försöka medla fred åt det judiska folket, men blev kallblodigt mördad av judiska sionister som pepprade hans kropp full med kulor på nära håll. Yitzak Rabin var en annan som fick känna på hur det går för den som försöker att medla fred åt det judiska folket. Även han mördades av judiska extremister.

   Eftersom du drog upp vad som har hänt tidigare så kan det vara värt att nämna detta också. Och som jag redan har nämnt – The Arab Leagues Peace Inititive från 2002 som Israel ignorerar totalt. Israel kräver att arabländerna ska erkänna Israel, och när ett sådant erkännande erbjuds så är man inte längre intresserad. Konstigt nog. Istället gråter Israel inför all världens media och påstår att det är araberna som inte vill ha fred – trots att det just är hela arabvärlden som erbjuder Israel fred och ett erkännande.

   Hamas har hela tiden sagt att dom är villiga att prata fred med Israel, om Israel häver blockaden. Redan innan det demokratiska valet i Palestina och innan kriget mot Libanon och Gaza 2006, då det också råde ett eld upphör mellan Hamas och Israel, så sa oberoende mellanösternexperter att Hamas tycktes äntligen vara redo att erkänna staten Israels rätt att existera inom kort. Då blev man oroliga i Israel, eftersom man i Israel har svårt att tänka sig att leva i fred och samförstånd med sina grannar, och antagligen eftersom man i Israel är emot en tvåstatslösning.

   För att än en gång vifta bort ett erkännande (liksom man gjorde mot Arafat) och fredsframsteg, och för att slippa bli erkända som en legitim stat av Hamas så beslöt Israel sig för att utföra än massaker på civila människor för att på så sätt provocera fram en reaktion av Hamas och skjuta freden i sank igen. Israel sköt granater mot stranden i Gaza och dödade 7 människor som hade picknick där. Vid den här tiden så hade Hamas och Israel haft ett 16 månaders långt eld upphör. Men i och med denna massaker på civila så hotade Hamas nu att avbryta eld-uppehållet. Israel hade ju redan i och med denna attack avbrutit sin del av eld-uppehållet. Israel visste att Hamas skulle bli tvingade att svara på denna attack. Vilket Hamas också gjorde. Hamas gjorde en räd in till Israel där man lyckades ta en soldat till fånga (Shalit). Även Hezbollah tog vid den här tidpunkten ett par Israeliska soldater till fånga. De Israeliska ledarna klappade antagligen händerna och skålade i champagne nu, eftersom Israel nu kunde undvika fortsatta och seriösa fredssamtal och istället kunde man starta krig mot Gaza och Libanon. Vilket man också gjorde 2006.

   Så, det stora problemet är att Israel genom sin ockupations- och bosättningspolitik inte skapar en grund eller förutsättningar för fred i Mellanöstern. Israel är helt enkelt inte intresserade av en tvåstatslösning. Man vill etniskt rensa hela området från icke-judar. Och så länge Israel styrs av högerextremister och ultranationalister så kommer Israel att vara det största hindret för fred.

   ”Jag tycker det är märkligt att ingen av er människorättsaktivister fördömer alla de brott som begås av Hamas runt om i världen.”

   Det är väl just det som omvärlden gör – det vill säga fördömer och straffar Hamas för deras brott. Vad omvärlden inte gör däremot är att straffa Israel för deras brott. Detta är hyckleri på högsta nivå.

   ”Hur man kan låta representanter från Hamas i överhuvudtaget uttala sig om mänskliga rättigheter är absurt.”

   Ja även Nelson Mandela som var stämplad som terrorist fick uttala sig om mänskliga rättigheter. Svårt att förstå varför just Nelson Mandela pratade så mycket om mänskliga rättigheter. Jag har ingen aning :P

 6. Det är konstigt, att det bara är Israel som konstant utsätts för örnkoll. Vad terroristorganisationer som Hamas gör nämns aldrig.
  Jag tycker det är självklart att ett land som ständigt utsätts för raketbeskjutning har rätt att försara sig. T ex genom att kolla båtlaster till fienden. Antisemiterna lyfter alltid fram den lidande civelbefolkningen. Det är ett lika hjärtknipande som felaktigt argument. Det var ju de civila som röstade fram terroristerna.

  1. Major Kadawerhielm,

   Du har fått det om bakfoten. Vad Hamas gör nämns i media och fördöms av omvärlden hela tiden. Men så fort man tar upp även Israels brott så är det som vanligt en massa tokstollar som ska komma och försöka försvara det oförsvarbara.

   Israel utsätts för raketbeskjutning. Ja. Men du tycks totalt ha glömt bort att Israel är en ockupationsmakt. Ockupationsmakter världen över blir attackerade av den befolkning som den ockuperar. Om inte Israel gillar läget så är det bara för dem att dra sig tillbaka från ockuperad mark.

   Men din logik skulle vi även kunna döma och bestraffa hela det judiska folket som ju har röstat fram deras egna extremister, terrorister och krigsförbrytare. Vi skulle alltså kunna spärra in Israelerna i ghetton, svälta dem, och skjuta missiler på dem ifall dem motsätter sig denna behandling.

 7. ”Även människors tankar kan vara farliga och användas destruktivt och militärt. Nazi-Israel kanske ska förbjuda Palestinierna att tänka också?”

  Kanske? Min bild är att de har sådana förbud, fast Israel kallar det för anti-semitism & uppvigling. Fast riktig uppvigling & anti-semitism förekommer mot Judarna också,

  Båda parter & deras belackare är uppriktigt ilskna på varandra.

  Folk använder orätt, det är inte orätt -trots parters brutala, fientliga, kontraproduktiva och cyniska agerande.

  Båda sidor har rätt att motarbeta och ”vägra” den fientliga motpartens önskningar & krav.

  Israelerna & Palestinierna är i konflikt sedan 1920 (och igentligen på grund av 1st världskriget & dess fredsamtal i Versailles) om man borser från 600 talet då Judarna fördrevs av Muslimerna

  Israel kommer fortsätta att bygga bosättningar, eftersom de inte har fred med islamisterna/palestinierna & därmed enligt Israel inte är ”värdiga” landet. Likaså kommer Palestinierna försätta med självmordsbomningar & raket beskjutningar, då de likaså tycker att Israelerna inte är ”värdiga” landet.

  Palestinierna är bara sämre beväpnade, inte mindre hatiska.

  Båda sidor borde fördrivas från landet(av FN?), och hela regionen deklareras till ett DMZ (demilitariserat) ingemansland pga dess religösa betydelse. Dvs Ingen ska få vara där.

  1. Fred (Fredd),

   Jag är nästan beredd att hålla med dig om att bägge sidor har förbrukat sin rätt till sin egen stat i området. Bägge sidor är fulla av hat mot varandra och bägge sidor är skyldiga till brott. Men om det finns någon oskyldig i denna konflikt så är det faktiskt barnen på båda sidor och den Palestinska befolkning/generation som är födda under ockupation och förtryck och som inte känner till något annat liv än Israeliska ockupationssoldater, förnedring, missilattacker, hatiska judiska bosättare, osv. Det är kanske inte så konstigt att Palestinierna gör som dom gör – eftersom dom inte känner till någonting annat än ockupation, krig och hat, och eftersom det inte erbjuds dem något annat alternativ än just det. Israel har ju konstant i alla år vägrat att dra sig tillbaka från de ockuperade områdena.

 8. Det irländska skeppet Rachel Corrie skapade inga rubriker när det bordades av israeliska soldater eftersom allt gick fredligt till. Men det är bara det tålmodiga arbetet i bakgrunden som kommer att bära frukt för framtiden.

  På grund av våldet från aktivisternas sida på det turkiska skeppet vill jag uppmana de ansvariga för Ship to Gaza att avbryta allt samarbete med den turkiska organisationen IHH. Det har visat sig i efterhand att det är en mycket tvivelaktig organisation som knappast använder fredliga metoder och att de äventyrar hela fredsprojektet.

  Du Kan läsa hela artikel på min blogg:

  http://darenpagatan.blogspot.com/2010/06/en-vadjan-till-ship-to-gaza.html

 9. Jämför du på riktigt Nelson Mandela med Hamas Ledare? Men det är klart om ett antal år kanske man anser att exempelvis detta är helt ok även i Sverige.

  (ett massbrölopp organiseras av Hamas i Gaza, flera hundra flickor i åldrarna 6-11 gifts bort till män i 30års åldern och äldre, dock får männen vänta tills flickorna är åtminstone 9 år gamla, innan de får konsumera bröllopet). Jag anser detta vara ett riktigt jävla brott mot mänskliga rättigheter. Och det är bara ett exempel på de hemskheter som Hamas begår, att jämföra dessa ledare med Nelson Mandela är absurt, och visar på en enorm ignorans och avsaknad av kritiskt granskande.

  1. Ferdinand,

   Ditt uttalande om massbröllopet kan sammanfattas med: Islamofobi, ignorans och sionistisk propaganda. Jag tycker att det är ganska sorgligt att du går på allting som skrivs på högerextrema och sionistiska hatsidor på Internet. Men det är klart, du är väl själv en sionist antagligen.

   http://blogs.news.sky.com/foreignmatters/Post:dcc9d723-8046-4857-b618-5c1135ba6417

   http://www.wnd.com/index.php?pageId=106002

   Barnen som står bredvid brudgummen tillhör brudens eller brudgummens familj. Det är inget konstigt med det. Det förekommer ju även i kristna länder såsom i Sverige att barn deltar i bröllop.

   Oh my god… dessa barn ska giftas bort:

Kommentarer inaktiverade.