Att klä sig som man vill

Ska man få klä sig hur man vill? Är det statens roll att lagstifta och diktera hur du inte får klä dig?

Ja, tydligen tycker många det. I en västerländsk demokrati så ska staten avgöra hur du får klä dig när du vistas utomhus. Det vill säga – någon annan än dig själv ska bestämma hur du ska klä dig. Man måste t.ex kunna se hur en person ser ut, och man måste kunna identifiera en människa, menar många. Det spelar ingen roll att polisen skulle kunna gå fram till en person och be denne att identifiera sig med hjälp av ID-handling t.ex. Människor måste vara fullt synliga och identifierbara när dom vistas utomhus på offentlig plats.

 

Här nedan följer några exempel på hur man alltså inte får gå klädd:

Burqa-Hijab-Niqab

Religiösa muslimska kvinnor kan klä sig så här som bilden ovan visar. Europeiska länder såsom Belgien och Frankrike har lagstiftat mot denna typ av klädsel, och fler länder väntas nu att följa efter, däribland Danmark, Schweiz, Österrike och Italien. En kvinna i Belgien och Frankrike som klär sig i Burqa, Hijab eller Niqab och vistas utomhus i denna klädsel begår ett brott med böter som påföljd.

Här följer fler tveksamma utstyrslar. Bilderna nedan visar exempel på hur man alltså inte får klä sig:

Nunna i heltäckande dräkt

På bilden ovan ser vi en nunna i en heltäckande dräkt. Det är faktiskt svårt att se hur hon ser ut även om man ser hennes ansikte. Håret, öronen och allting annat döljs under den heltäckande dräkten. Man ser inte ens fötterna, och ena handen göms. Vem vet vad nunnor kan tänkas hålla i sina gömda händer? En apelsin kanske? Eller en …

Sjuksköterskor

Här ser vi några sjuksköterskor som döljer nästan allting. Det är svårt att avgöra om dem är tvingade att klä sig så här eller om dom gör det av egen fri vilja. Det går heller inte att utesluta att dom är förtryckta av männen, även om dom påstår motsatsen. Troligtvis är dom förtryckta – för det finns väl ingen kvinna som frivilligt klär sig sådär? I ett fritt demokratiskt samhälle måste man dessutom kunna se hur en sjuksköterska ser ut, så att man vet att hon inte döljer någonting eller är förtryckt. Så här ska alltså en korrekt klädd sjuksköterska se ut enligt västerländska normer:

En korrekt klädd sjuksköterska

Nu ser man ju klart och tydligt att hon inte är förtryckt av männen.

 

Fler exempel på hur man alltså inte får gå klädd

Kvinna gömmer sig med hjälp av klädseln

Här gömmer sig en kvinna bakom solglasögon och en scarf, vilket gör henne svår att identifiera. Hon bär dessutom på någon form av ryggsäck eller väska som vi inte vet vad den innehåller. Så här får man inte klä sig. Man ser inte hennes ögon och man ser inte hennes mun. Det går inte av avgöra om hon är vänligt sinnad eller ej.

Kvinna gömmer sig med hjälp av hatt och solglasögon
Ytterligare ett mycket tveksamt exempel på hur man inte får gå klädd. Här gömmer sig en kvinna bakom sina solglasögon. Ögonen döljs, och dessutom  använder hon en hatt med en lång skärm för att ytterligare försvåra möjligheten att kunna identifiera henne. Man bör inte gömma ögonen och ansiktet på detta sätt. Man ska titta rakt fram och helst ska man se glad och trevligt ut också, för att visa alla andra att man inte är ute i ont uppsåt.

Kvinna gömmer sig

Om man möter någon i en sådan här klädsel på stan så vet man ju inte vilka de är eller vad dom har i görningen. Dom kan ju vara vem som helst, liksom. En skrämmande tanke! De kanske rent av är män som har klätt ut sig till kvinnor? Det kan man ju inte veta helt säkert förrän man ber dom att visa sig och identifiera sig.

Kvinna gömmer sig

Åter igen kan vi inte utesluta att dessa personer känner sig förtryckta eller att dom känner sig tvingade att dölja sig på detta sätt. Så här kan vi inte ha det. Nu börjar jag nästan förstå varför länder som Frankrike vill diktera och lagstifta mot friheten att klä sig helt fritt som man själv vill. Man måste tänka på kvinnas bästa – att hon inte blir förtryckt, men också på säkerheten. Man måste liksom kunna identifiera människor. Den som vill dölja sig i kläder, hattar, solglasögon, halsdukar och huvuddukar kan ju göra det hemma istället. Men när man är ute bland människor så ska man visa vem man är, och allra helst i så lite kläder som möjligt.

Nu kan man tro att det bara är kvinnor som döljer sitt ansikte och sina ögon när dom vistas ute i offentligheten. Men det finns faktiskt män som gör det också.

 

Gömmer sig bakom solglasögon

Denna man har dessutom skägg. Sen vet man inte varför han går omkring och bär på ett barn? Kan det vara en mänsklig sköld kanske?

 

Men hur får man då klä sig när man vistas utomhus tillsammans med andra människor? Vi vet till exempel att man inte får dölja sig, man måste visa vem man är – människor måste kunna se andra människors ansikten och ögon.

Korrekt klädsel

Någonting åt det här hållet tror jag. Människor som är glada. Människor som visar tillräckligt mycket av sig själva. Man kan tydligt se vem som är kvinna och vem som är man (tror jag?). Kvinnor kanske bör ha klänning eller kjol på sig för säkerhetsskull – för att förtydliga att dom är kvinnor. Men här har dom i alla fall klara och rena färger på kläderna. Inga krussiduller. Ingenting onödigt som kan försvåra identifikation. Dom ser ut som vanliga ofarliga medborgare som inte har någonting ont i uppsåt. Så här klär sig goda mönstermedborgare som inte är förtryckta av sina män.

Men kan vi verkligen vara säkra? Svaret är naturligtvis nej. Nej, vi kan inte vara säkra. Vem vet vad människor kan tänkas dölja under sin tröja eller skjorta, eller innanför sina byxor. Skobombaren till exempel – har väl alla hört talas om? Han gömde en bomb i sina skor. Andra människor kanske gömmer ett bombbälte innanför sin jacka.

Med detta i åtanke bör Europas alla stater även förbjuda all övrig klädsel som ju hjälper till att dölja vem man verkligen är. Och detta måste vi faktiskt visa förståelse över. Tänk på det nästa gång du går ut i offentligheten med hatt, solglasögon och scarf etc.

DN1 DN2 DN3 DN4 DN5 DN6 DN7 DN8 DN9 DN10 DN11 DN12 DN13 DN14 SvD1 SvD2 SvD3 SvD4 SvD5 SvD6 SvD7

Annonser

5 reaktioner på ”Att klä sig som man vill

  1. Ska jag tolka ditt inlägg som att du försvarar könsapartheid? Det låter nämligen så, dessutom kommer inget förbud mot hijab så där försvinner hela din liknelse med nunnedräkten. Dina andra exempel är bara patetiska.

  2. samhällsnormer ska man följa ,för att kunna komma ut till samhälle,annars man kan klä sig hur man vill ,stanna hemma eller på sin tempel,man har rätt att veta vem e ens kollege eller skolkamrat,,,, för security skull man ska vara synlig,

  3. Spanien har gett efter för reaktionära krafter som vill förtrycka kvinnorna och tvinga dem att gå omkring i svarta liksäckar med galler för ansiktet. Sorgligt och hur ska de kunna legitimera sig om det krävs ?
    Hur ska vi ställa oss i Svergie ? S vill ju som vanligt fjäska för islam men samtidigt måste de ju visa sig moderna. Blir nog en rolig fajt på Sveavägen. Tänk er Måna i burka !
    Förbjud alla synliga tecken på religiös tillhörighet utom för prästerna på söndagarna ! Vi har haft nog av den staten i staten i nästan 1000 år !

  4. Om man vill leva ett islamitiskt liv så kan man väl bo i ett muslimskt land?

    Det finns en frihet här i sverige att lämna landet och åka hem till sitt kära hemland och STANNA där om det nu är så himla bra i Irak,Somalia,Sudan,Afghanistan odylika länder!

Kommentarer inaktiverade.