Assange kan inte utlämnas till USA

Det har spekulerats en del om att Sverige kan tänkas komma att lämna ut Julian Assange till USA utifall att Julian Assange skulle återvända till Sverige.

Enligt svensk lag så kan inte Sverige lämna ut någon till ett land där personen riskerar att bli dödad eller torterad. Sverige bör därför inte kunna lämna ut Julian Assange till USA. Det borde därför vara relativt säkert för Julian Assange att komma till Sverige. Han kanske t.o.m. kan söka asyl här?

I USA har ledande politiker, däribland Sarah Palin, sagt i media att Julian Assange bör mördas:

Assange lawyer condemns calls for assassination of WikiLeaks’ founder

U.S. Politicians Calling for Assange’s Assassination Should Be Assassinated

Julian Assange’s familj i Australien har dessutom blivit mordhotade av ”US military militants”:

Murder threats to family of Julian Assange

Sedan är det välkänt att USA torterar fångar. Att lämna ut Julian Assange till USA skulle alltså innebära att Julian Assange riskerar att bli torterad och mördad – av påhejande ledande amerikanska politiker och militärer.

Sverige kan därför inte, enligt svensk lag, lämna ut Julian Assange till USA.

Julian Assange är inte ens delgiven misstanke om något brott, varken i Sverige, i England eller i USA. Sverige har begärt Julian Assange häktad enbart därför att man vill genomföra ett förhör med honom.

Nu sitter alltså Julian Assange häktad i England. Han är inte anklagad för något brott, och har därför heller inte begått något brott. Men ändå nekas han frigivning mot borgen!

USA – the Land of the Free, the Home of the Brave!

Denna slogan vill man bara hånskratta åt då den känns väldigt avlägsen idag. USA har snarare ställt sig främst i ledet av frihetshatande länder där politiker vill mörda grävande journalister och reportrar. Skjut budbäraren! USA misslyckas så totalt att se sitt eget ansvar i detta. Ingen annan än USA själva har ansvar för att amerikanska  hemligstämplade militära dokument inte läcker ut. Istället för att skylla på Wikileaks och istället för att mörda Julian Assange och hans familj så borde USA istället se till att dom inte läcker hemliga dokument.

I stort sett varenda dagstidning och nyhetskanal världen över har hjälpt Wikileaks att sprida amerikanska hemligstämplade militära dokument. Vill inte de amerikanska politikerna mörda all världens chefredaktörer och journalister också då? Eller är det bara Julian Assange som dom vill mörda?

DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4

Annonser

3 reaktioner på ”Assange kan inte utlämnas till USA

  1. Med sittande regeringsnissar så är det nog inget problem om CIA ‘kidnappar’ Assange när han är i Sverige. De går bara ut och säger:’Tja, vi kunde inte göra något….och nu är det för sent.’

    Jag tror Assange gjorde sitt största misstag genom att gå till polisen i England. Han är på väg till USA sakta men säkert.

    Trist men sant.

  2. Han har ju redan ansökt om svenskt medborgarskap – och blivit nekad det. Klart Sverige kommer lämna ut honom om han kommer hit – politikerna jobbar garanterat febrilt på att arbeta fram en metod som gör att det verkar som att de försöker att inte göra det. Sverige har inte mer kurage än så. Hoppas jag har fel.

Kommentarer inaktiverade.