Extreme makeover: Hur extremhögern ska bli rumsren

Hur kommer det sig att de extrema nationalistiska, främlingsfientliga och rasistiska högerpartierna i Europa, däribland Sverigedemokraterna, som har sina rötter i nazismen och vit makt rörelsen plötsligt har gått och blivit vänner med och tycker om judar? Fundera på det.

Filip Dewinter som är ledare för Belgiens högerextrema parti, Vlaams Belang, har gjort  uttalanden som ”vi står på judarnas sida och vi ska skydda dom”, ”judiska värderingar är Europas värderingar”, och ”judaism är det europeiska samhällets pelare”.

(Om någon religion är det europeiska samhällets pelare så trodde jag att det var kristendomen?)

I tidningarna Haaretz och New York Jewish Week fördömer Filip Dewinter antisionism. Detta borde tyda på att Filip Dewinter och hans högerextrema parti är sionister. Andra uttalanden som Filip Dewinter gjort tycks bekräfta detta. Han proklamerar t.ex. vidare att ”judar är hans vapenbröder”.

Till Claude Marinower, en judisk parlamentariker i Antwerpen skriver Filip Dewinter i ett e-postmeddelande att ”socialister och gröna är Israels mest farliga fiender i Europa”.

Gidon Van Emden, en Antwerpen-baserad politisk officer i en liberal judisk grupp, berömde Filip Dewinters budskap. ”Den nuvarande koalitionen av socialister, liberaler och De gröna har gjort för lite för att bekämpa antisemitism och rasismen som fortfarande finns här,” skrev Van Emden i Jerusalem Post. ”Dewinter har gjort ett fantastiskt jobb att se respektabel ut för judar, med genomgående pro-israeliska ståndpunkter och skapat goda kontakter med vissa rabbiner i samhället.”

Under 2002 använde Filip Dewinter och hans parti slagordet ”Eigen Volk Eerst!”: ”Vårt folk först!”. Man använde affischer föreställande en kvast som skulle sopa bort dåliga element från samhället (en typisk bild som användes av 1930-talets flamländska fascistiska nationalister).

Parollen, som också är titeln på en bok som Filip Dewinter skrev år 1989, verkade upprepa 1930-talets mantra som de flamländska fascistiska nationalisterna använde, ”Antwerpen är vår! Ut med judarna!”

Samma år uppmanade Filip Dewinter offentligt för de österrikiska nazisternas sympatisör Jörg Haider (tidigare ledare för det kontroversiella frihetspartiet) att leda en EU-omfattande högerextrem rörelse.

Friend of the Jews. Filip Dewinter.

Frankrikes Marine Le Pen har gjort liknande uttalanden som Filip Dewinter, däribland ett löfte om att det judiska samfundet ”kan lita på oss att försvara den.” ”Vlaams Belang och Front National försöker att bli mainstream – rumsrena partier, säger Jean-Yves Camus, en Paris-baserade forskare och expert på främlingsfientlighet i politiska tal och debatter.

I Frankrike har vi det högerextrema och nationalistiska National Front som leds av Jean-Marie Le Pen, som är välkänd för att ha bagatelliserat Förintelsen. National Front är precis som de andra europeiska högerextrema partierna, inklusive Sverigedemokraterna, starkt emot invandring och emot EU.

Nu när Jean-Marie Le Pen har pensionerats och dottern Marine Le Pen tagit över som National Fronts ledare så försöker hon, liksom övriga extremhögerpartier i Europa att tona ner den tidigare starkt anti-judiska retoriken. Hon vill inte längre att National Front ska förknippas med ny-nazism.

Källa:
Guess Who’s Coming to Seder? Dewinter’s Tale.
Neo-Nazis No Longer? Marine Le Pen Tones Down France’s Far Right

Sverigedemokraterna och Israel

I Sverige säger Jimmie Åkesson, partiledare i Sverigedemokraterna, att Miljöpartiet (De gröna) är ett extremistparti. Han menar likt Filip Dewinter att ”socialister och gröna är Israels mest farliga fiender i Europa”.

Jimmie Åkesson säger också att han inte vill att några fullskaliga moskéer byggs i Sverige då ”Byggnader som uppförs generellt ska vara i samklang med byggnadstraditionen från den här delen av världen”. Däremot har han ingenting emot nya synagogor. Såklart.

Ted Ekeroth, en svensk-judisk politiker som är aktiv i Sverigedemokraterna, var en av 2006 års vinnare av Herzl Award som delas ut av World Zionist Organization. Detta pris delas ut till ”outstanding young men and women in recognition of their exceptional efforts on behalf of Israel and the Zionist cause”.

Även i Sverige ser vi alltså kopplingen till sionismen och Israel i våra högerextrema partier. Att Sverigedemokraterna sedan talar gott om Israel hjälper naturligtvis till att förstärka denna koppling.

Åter igen undrar jag hur det kommer sig att alla dessa högerextrema partier med rötter i nazismen nu plötsligt har blivit vän med judar och Israel?

En anledning är ju självklart att Israel självt har länge varit påverkad av extrema högerpartier och den så kallade bosättarrörelsen som har fått sätta agendan och hållit alla mer moderata judar och Israeler som ‘gisslan’ i sin oresonliga och aggressiva politik när det gäller ockupationen av de Palestinska områdena.

Israel styrs dessutom av ultra-nationalistiska och högerextrema partier som har en klar uttalad rasism mot araber och även mot andra som råkar vara icke-judar. Ett av regeringspartierna i Israel heter Likud, som grundades av Menachem Begin, som var en ledare i den sionistiska terroristgruppen Irgun som bl.a låg bakom bombningen av King David Hotel som dödade 91 människor och sårade ytterligare 46 människor. År 2006 firade man i Israel 60-årsminnet av denna terroristattack. Israels nuvarande premiärminister Benjamin Netanyahu och ledare av Likud deltog i firandet, vilket inte sågs med blida ögon i Storbritannien. Det tredje största partiet i Israelis regering är det högerextrema, rasistiska och nationalistiska partiet Yisrael Beiteinu vars ledare är den minst sagt kontroversiella Avigdor Lieberman.

En annan anledning till att Europas högerextrema och nynazistiska partier har blivit vän med Israel och sionister är det som dom har gemensamt och det som förenar dom – det vill säga deras hat mot araber och muslimer.

I Israel har man länge klagat på Europa att vi inte stödjer Israel och sionismen tillräckligt mycket, eller rentav villkorslöst såsom USA gör. Det är inte långsökt att föreställa sig hur sionistiska organisationer i Israel, USA och i Europa, och hur de högerextrema regeringspartierna i Israel vill försöka vända opinionen i Europa till att bli mer pro-Israeliskt och mindre pro-Palestinskt. Det är såklart livsviktigt för Israel att Europa står helt och hållet på Israels sida, eftersom Israel då inte behöver kompromissa i eventuella fredsförhandlingar. Israel kanske inte ens behöver bry sig om freden överhuvudtaget ifall både USA och Europa ger dom villkorslöst stöd. Då kan Israel etniskt rensa hela området på icke-judar och utropa ett Greater-Israel.

Genom att stödja Europas högerextrema partier både med finansiella bidrag och med Public Relations (genom att ‘göra om’ och tona ner den nazistiska och antisemitiska retoriken i dessa partier) så hoppas Israel och sionister att vinna mark i Europa och få Europas befolkning att bli mer positivt inställd och sympatisera mer med Israel och dess politik.

Genom att dessa partier görs om utåt sett så hoppas de högerextrema partierna kunna attrahera fler röster, och dom tycks nästan vara desperata att vi ska glömma bort deras nazistiska ursprung och åsikter. Utåt sett har dom förfinat språket, men hur ser det egentligen ut bakom fasaden? Kanske behöver vi bara blicka mot Israel och lyssna på hur tongången mot araber låter där? Om de högerextrema partierna vinner majoritet – kommer dom då att skriva om våra demokratiska lagar och börja tala öppet om att ”döda alla araber”?

Men sen då, när Europa har dödat alla araber – vilka kommer att stå på tur sen? Judarna själva kanske? Det är ju alltid någon som de högerextrema vill peka ut och skuldbelägga allting för.

Hur extremhögern ska bli rumsren? Jo, man ska alliera sig med sionister och Israel. Genom att bli vän med sionister och Israel måste ju såklart betyda att alla dessa extrema högerpartier som har sin rötter i nazismen nu har blivit goda, eller hur?

Världen tycks ha vänts upp och ner. Högerextrema, rasistiska och ny-nazistiska partier allierar sig med judar och menar nu att det är vänstern, de gröna och till viss mån liberaler som är nazister och antisemiter.

DN, DN2, DN3, SvD, SvD2

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Annonser

En reaktion på ”Extreme makeover: Hur extremhögern ska bli rumsren

Kommentarer inaktiverade.