Yttrandefrihet

Ingen kan väl ha undgått de protester och revolutioner som har svept genom arabvärlden den senaste tiden. Från Nordafrika till Mellanöstern har folk begett sig ut på gator och torg med sina liv som insatts för att protestera mot sina totalitära förtryck- och tortyrregimer.

Sociala nätverk såsom Facebook och Twitter har varit oerhört viktiga kommunikationsverktyg för människorna i dessa länder i deras kamp med att nå ut med information om krav på demokrati och yttrandefrihet samt att upplysa sina egna och även omvärlden om dessa krav.

Detta är en mycket sund utveckling som vi har sett i arabvärlden då yttrandefrihet och demokrati är någonting som länge har blivit förnekat denna region.

Men när arabvärlden reser sig upp och kräver yttrandefrihet och demokrati så tycks utvecklingen i Israel gå åt motsatt håll. I alla fall om man får tro en undersökning som nyligen gjordes av Geocartography firm for the Academic College of Tel Aviv-Jaffa, i Israel.

Den visar att 52 procent av de tillfrågade Israeliska judarna är överens om att yttrandefriheten måste begränsas när en rapport hotar bilden av den judiska staten. Undersökningen visar också att 64 procent av de tillfrågade är villiga att låta staten begränsa yttrandefriheten när det råder ett säkerhetshot. Ett liknande resultat visades på frågan om att begränsa den akademiska friheten i Israel.

Det Israeliska demokrati-indexet för 2010, som nyligen publicerades av Israel Democracy Institute, visar att nästan 40 procent av Israelerna tycker att det är för mycket yttrandefrihet i Israel.

59 procent av de Israeliska judar som identifierar sig till höger på den politiska skalan, och 49 procent av dem som säger att de är i mitten samt 39 procent av dem som står till vänster, tycker att mänskliga och medborgerliga rättighetsgrupper som Föreningen för medborgerliga rättigheter i Israel och B’Tselem är skadligt för Israel. Och tydligen så har Israels ultra-nationalistiska utrikesminister, Avigdor Lieberman, förklarat krig mot dessa grupper.

Källa: Unlike Egyptians, Israelis support restricting expression

Israeli censorship protecting you

Efter att ha tagit del av detta så förstår man nu varför staten Israel och sionistiska lobbygrupper i USA, såsom ADL, gjorde allt i sin makt för att strypa yttrandefriheten på Facebook för uppemot 350000 människor som hade gått med i en grupp där dom krävde frihet från den illegala Israeliska militära ockupationen av Palestinska landområden. Yttrandefrihet, och människor som är fria att tycka och tänka, betraktas nämligen av Israel som ett hot, enligt undersökningen här ovan.

Man undrar ju vilken sida Israel och Israelerna står på. Det här är ju klara bevis på att man i Israel inte delar våra västerländska demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter såsom yttrandefrihet, och frihet från militär ockupation.

DN, SvD

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

2 reaktioner på ”Yttrandefrihet

 1. Du tycks inte ha insett att Israel är ett land i krig, där drösavis med västländer och vänsterbloggar i alla dessa lnder hatar Israel till imbecillitet. Där finns varken rim eller reson,. Ytterst klassik antisemitism enligt EU:s definition.

  Svenska massmedia tycks fortfarande vägra berätta att Goldstone i Washington Post gjorde avbön för sin vansinniga rapport inför FN http://israelisverige.info/?p=6264 och kräver att FN drar tillbaka den – inte så lätt för alla globalt som tycker den är så fantastisk eftersom den anklagar Israel för att attackera civilpersoner – vilket han nu helt har ångrat.

  B’tselem är Diakonias älsklingsorganisation när de säger att ”israeler har sagt”…. Har du sökt på ”donors B’tselem” så upptäcker du att Diakonia är en av de största donatorerna till dem, av mina skattepengar, för att de ska säja vad Diakonia vill.

  Diakonia har dragit hit Shovrim shtika – vänsterviklade anonyma israeliska soldater där alla undersökningar har visat att de INTE har sett allt de gnällde om i början, det var hörsägen på hörsägen, och de får miljoner från EU och europeiska stater för att säga just detta. Flera andra israeliska soldatorganisationer säger precis tvärtom men får inga EU-pengar så Diakonia etc vägrar lyssna på dom. Se http://israelisverige.info/?p=5939

  Du vill inte veta, lika lite som Bildt och gänget, vad Osloöverenskommelsen sade, att Arafat fick kontroll över area A och B OM HAN STOPPADE ALL TERROR OCH ALL HATPROPAGANDA

  1. Det finns ju såklart en orsak till att människor inte gillar den Israeliska regimen. När ett land eller en regim agerar och beter sig på det sättet som Israel gör så är det kanske inte så konstigt att Israel får utstå massiv och rättfärdig kritik. Det vore snarare konstigt och alarmerande om människor inte reagerade på det som Israel sysslar med.

   Angående Goldstone och FN-rapporten om Gazakriget 2008, så har Goldstone endast tagit tillbaka sin ståndpunkt att Israel medvetet skulle ha attackerat civila mål. Att Israel har attackerat civila mål det är fakta och finns dokumenterat. Denna 360 graders vändning kommer efter att Goldstone konsekvent och envist stått fast vid och försvarat sin ursprungliga ståndpunkt, dvs att Israel attackerade civila mål medvetet. Då kan man ju fråga sig hur det kommer sig att han helt plötsligt har gjort en helomvändning. Det kanske beror på de massiva påtryckningar som han har fått utstå från sionister i Israel, Sydafrika, USA och annat håll. Goldstone har t.o.m. känt sig hotad till livet och har varit tvungen att ha beväpnade livvakter med sig för första gången sedan han blev mordhotad på 1990-talet av vita Apartheid-förespråkare i Sydafrika. Så det är troligt att detta är orsaken till att han nu backar från sin ståndpunkt som han tidigare hade försvarat envist.

Kommentarer inaktiverade.