FN kan inte vara neutral när Hamas skjuter raketer mot Israel

FN kan inte vara neutral när Hamas skjuter raketer mot Israel. Denna slogan lanserade Israels president Simon Peres inför ett möte med FN’s generalsekreterare Ban Ki-moon i fredags.

Samtidigt kräver Israel att FN håller sig neutral och blundar för de Israeliska krigsbrotten begångna mot flyktinglägret Gaza och dess befolkning, samt på de ockuperade områden.

Israel to launch campaign urging UN to retract Goldstone report

Israel asks for Goldstone Report on Gaza war to be repealed

Att omvärlden ska hålla sig neutral till och blunda för Israels grova brott mot mänskligheten är tydligen ett måste, men när det ockuperade folket försvarar sig så ska tydligen omvärlden ingripa och straffa dom för att dom utnyttjar sin lagliga rätt till självförsvar mot en främmande militär ockupation.

DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

7 reaktioner på ”FN kan inte vara neutral när Hamas skjuter raketer mot Israel

 1. För det första är Gaza inte ockuperat, Hamas riktar sig enbart att beskjuta civila israeler, detta är ett brott mot mänskligheten. Landet Israel har rättighet och skyldighet att försvara sin befolkning enligt internationell lag.

 2. Israel kraver inte annat av FN an att samma reaktion av avsky och fordomande som Israel bemots av nar civila dodats pa den palestinska ocksa ska falla mot Palestina nar civila pa Israels sida attackeras.
  Lika for lika. Det ar inte ett skri av nod nar Hamas skjuter raketer mot en skolbuss, nej.

 3. Paul Rimpler,

  Israel kontrollerar i praktiken Gaza eftersom Israel håller Gaza under blockad. Förutom detta så ockuperar den Israeliska militären och judiska bosättare Palestinsk mark bortom Gaza. Allt detta gör att Palestinierna har all laglig rätt att försvara sig och bekämpa den Israeliska ockupationsmakten.

  Sen har du fel när du påstår att Hamas enbart skjuter på civila Israeler. Under Gaza-kriget 2008/2009 så dödades 13 Israeler (Wikipedia). Av dessa var tydligen 9 soldater:

  Nine Israeli soldiers killed

  IDF soldiers killed in Operation Cast Lead

  Detta bekräftar att Hamas inte enbart skjuter på civila såsom du påstår.

  På den palestinska sidan så dödades uppemot 1400 människor. Av dessa var majoriteten civila dödsoffer. Så det verkar vara så att det är Israel som dödar flest civila. Inte Hamas. Israel har dessutom hi-tech laserstyrda missiler vilket borde tyda på att Israel medvetet siktar in sig på civila människor och civil infrastruktur, såsom FN-skolor och sjukhus m.m, vilket skedde under Gaza-kriget. Israel använde till och med vit fosforgranater mot civila.

  40 die as Israel bombs ‘safe haven’ UN school

  Israel kills 30 in attack on UN school in Gaza

  White Phosphorus Use Evidence of War Crimes

  Granater med vit fosfor mot FN-skolan

  Israeliska bomber träffade ny FN-skola

  Vi kan väl bara föreställa oss hur det skulle låta från Israeliskt håll om det hade varit Hamas som hade attackerat skolor och civila med vit fosforgranater? Då hade väl Israel gapat och skrikit i all världens media som vanligt?

  ”Landet Israel har rättighet och skyldighet att försvara sin befolkning enligt internationell lag.”, säger du.

  Israel har ingenting att göra på Palestinsk mark. Såklart Israel måste försvara sig när dom illegalt ockuperar andra människors landområden, precis som vilken annan ockupationsmakt som helst måste försvara sig från befolkningen som den försöker att krossa och fördriva.

 4. Goldstone sa i sin senaste kria att Hamas själva sagt länk att hälften av de dödade var terrorister, återstoden var Hamas mänskliga sköldar förstås – de var inte tvingade att föra krig från centrum av stan utan kunde trivialt ha arméläger utanför.

  Israel tömde totalt Gaza för 5 år sedan och varje land har total kontroll över sin gräns – Gaza är i krig med Israel men inte med Egypten så alla donatorer kan gå den vägen. Och Israel har ingen som helst skyldighet att ge dem något!!! Det görs av ren medmänsklighet, trots att Hamas sände 10000 raketer/granater mot Israel före kriget och 757 missiler efter kriget.

  Israel har enligt Röda Korset enbart använt vit fosfor lagligt, däremot har Hamas sänt flera granater totalt illegalt mot civila i Israel. länk

  Det existerar ingen palestinsk mark – när skulle den ha blivit palestinsk? Varken Arafat eller Abbas har haft lust att fredsförhandla, det enda sättet att få palestinsk mark där det aldrig funnits.

  Oslo gav Arafat kontroll över area A och B NÄR HAN UPPHÖRT MED TERROR OCH HATPROPAGANDA – än ej gjort. Under mars utfördes 128 terroristattacker mot judar från araber. Israel har full kontroll över area C sedan Oslo, signerat av Arafat.

 5. Den utdragna konflikten mellan Israel och Palestina beror pa bristande
  kompetent ledarskap.
  Det saknas pragmatiska ledare fran bada sidor.
  Man forsoker hitta olika forklaringar och ursakter i Bibeln och Koranen, men faktum ar att denna lilla platt land har utsetts att hysa tva befolkningar. Vare sig den palestinska befolkningen lika garna kan bo i Jordanien eller inte. Vare sig den judiska befolkningen kan ga tillbaka till diasporan eller inte.
  Det saknas politiker som gor slag i saken och fattar ett riktigt beslut. Istallet lamnar de at en desperat befolkning det ”ljusa framtidshoppet” att ta saken i egna hander och smalla sig i luften.

 6. The Golani Snowman,

  Jag tvivlar på att Hamas har sagt att hälften av de döda var ”terrorister” som du påstår att Hamas har sagt. Hamas anser nämligen inte att deras milismän är terrorister.

  Enligt källor från bl.a Human Rights Watch, B’Tselem, Wikipedia m.fl så dödade Israel över 700 civila Palestinier som inte deltog i några stridigheter, av dessa var 318 barn under 18 år. 5700 sårades, varav 350 allvarligt. 3500 bostadshus bombades och 20000 Palestinier blev hemlösa. Hamas lyckades med den stora bedriften att endast döda 3 civila Israeler, samt 9 soldater, vilket är konstigt eftersom du och Israel påstår att Hamas bara dödar civila. Om Hamas bara var ute efter att döda civila så borde dom väl ha lyckats döda fler civila än 3, och definitivt fler civila än soldater? Hamas siktar ju bara på civila eller hur? Och Israel som ”inte” siktar på civila lyckas döda över 700 och såra 5700.

  B’Tselem

  Human Rights Watch

  Wikipedia

  Jag tycker statistiken talar för sig själv. Dvs att det är Israel som riktar sina attacker mot civila mål, såsom människor (kvinnor och barn), bostadshus, sjukhus och FN-skolor etc.

  Men det är klart att när Israel har spärrat in miljoner människor i ett ghetto/flyktingläger (Gaza är ett av världens mest tätbefolkade områden) och när Israel sedan inleder en massiv bombningskampanj mot detta tätbefolkade flyktingläger så är det klart att Israel kommer att döda massor med civila. Detta är Israel fullt medveten om, men det skiter man i.

  Det där med att använda mänskliga sköldar är ju någonting som Israeliska IDF (världens mest moraliska armé) gör och har gjort länge:

  Israel’s human shields draw fire

  Israel accused of using Palestinian children as human shields

  Israeli use of ‘human shields’ is judged illegal

  Israeli Soldiers use civilians as Human Shields in Beit Hanun

  ”Israel tömde totalt Gaza för 5 år sedan och varje land har total kontroll över sin gräns”

  Nu påstår du helt plötsligt att Gaza är ett land, medan längre ner i ditt inlägg så påstår du att det inte finns någon palestinsk mark. Hur som helst, varken Hamas eller Palestinierna i Gaza eller Palestinierna på Västbanken kontrollerar gränsen in till Gaza. Det är Israel som kontrollerar Gazas gränser – land, sjö och luft. Inbilla dig inget annat. Det är Israel som håller Gaza under blockad och bestämmer vad och vem som kan ta sig in och ut ur Gaza. Om Palestinierna fick bestämma över sina egna gränser så hade dom kunnat importera betong och byggnadsmaterial för att bygga upp alla hus och allt annat som Israel har bombat sönder.

  Sen säger du att Israel inte har någon skyldighet att ge befolkningen i Gaza någonting. Då ska jag tala om för dig att det är Israels skyldighet och plikt (enligt krigets lagar) att se till att befolkningen i Gaza inte kommer till skada på något vis. Det är Israels skyldighet och plikt att se till att befolkningen i flyktinglägret och fängelset i Gaza inte lider. Precis så som det var de tyska nazisternas skyldighet att se till att fångarna i flyktinglägren får mat och att dom inte kommer till skada. Men det är kul att höra att du ser på saken precis som de tyska nazisterna gjorde – dvs att man ska spärra in människor och sen har man ingen som helst skyldighet utan man kan låta dom svälta till döds och/eller bli sjuka så att dom avlider. Trevligt! Nu har du visat ditt rätta ansikte, Golani Snowman.

  ”Det existerar ingen palestinsk mark – när skulle den ha blivit palestinsk?”

  Nej, det finns knappt någon palestinsk mark kvar längre. Staten Israel har systematiskt vräkt palestinska familjer från deras hus och sedan tagit deras mark för att ge till judiska bosättare från Ryssland, Europa och andra delar av världen. Palestina håller på att bli utraderade från kartan. Men… ”vilket Palestina och vilket Palestinskt folk? Dom finns ju inte!” Så brukar det låta från sådana som dig och Israeliska extremister. Ni förnekar ett folks existens.

  ”Varken Arafat eller Abbas har haft lust att fredsförhandla”

  Det där är kvalificerat skitsnack. Det är Israel som hela tiden har vägrat att förhandla med Arafat eftersom Israel har menat att Arafat inte är en ”partner for peace”. Anledningen till att Israel inte såg Arafat som en fredspartner är ju naturligtvis på grund av att Arafat liksom vilken annan palestinsk ledare som helst, inklusive hela omvärlden, anser att Östra Jerusalem ska bli huvudstad i en framtida palestinsk stat. Detta vill man inte i Israel eftersom man där vill roffa åt sig all mark och fördriva (etniskt rensa) alla icke-judar från regionen.

  Israel vägrade till och med freden när hela arabvärlden år 2002 erbjöd Israel fred och normala relationer genom att erkänna staten Israel, i utbyte mot att Israel drog sig tillbaka till 1967 års gränser samt att man fann en rättvis lösning på flyktingfrågan. Detta fredserbjudande från hela arabvärlden ignorerade Israel i totalt. Israel fortsatte istället precis som vanligt att gråta ut i all världens media om att det är araberna som inte vill ha fred. Ni har ju ingen skam i kroppen.

  Och varför ska man sätta sig ner och förhandla om fred medan Israel håller på och bygger ut sina illegala bosättningar på ockuperad mark? Detta visar ju att Israel inte är intresserad av någon fred. Skulle Israel sätta sig ner och förhandla om fred ifall Palestinier samtidigt sköt raketer mot Israel?

 7. Halleluja,

  ”Man forsoker hitta olika forklaringar och ursakter i Bibeln och Koranen, men faktum ar att denna lilla platt land har utsetts att hysa tva befolkningar.”

  Ja, och det finns gott om plats för alla att leva och bo där. Men tyvärr finns det folk på båda sidor som inte kan acceptera den andre. Det har gjorts mycket orätt mot palestinierna, som i sin tur har haft ledare såväl i grannländerna och bland sig själva som har gjort orätt mot Israeler. Man kan hålla på och skylla på den ene och den andre hur länge som helst. Men det leder oftast inte till någonting annat än att man blir mer ovän. Självklart kan det vara viktigt för ett folk att få upprättelse. Judar har sökt upprättelse och rättvisa efter vad som hände deras folk under andra världskriget. Palestinier bör på samma sätt få upprättelse och rättvisa för vad dom har blivit utsatta för. Det viktigaste är ju dock att få ett slut på den illegala ockupationen av deras landområden. Det är ju först därefter som man kan börja prata om fred och försoning.

Kommentarer inaktiverade.