USA – en skurkstat

Det är dags att vi ser över och reviderar vår syn på USA. USA bör även själv ta sig en funderare om vad dom egentligen vill och vilka dess värderingar verkligen är. Vi kan inte längre ta för givet att USA är det land som ska försvara vår frihet och demokrati och våra demokratiska värderingar, när USA samtidigt systematiskt angriper vår frihet och våra demokratiska värderingar. Det är inte bara svenska medborgare som har angripits – utan människor över hela världen.

USA är en skurkstat. En skurkstat som kidnappar människor och håller dom fängslade i flera år mot deras vilja utan att det ens finns några konkreta misstankar om brott.

Det räcker med att USA vill ställa några frågor till dig eller att dom inbillar sig att du skulle kunna utgöra ett hot mot USA, för att USA ska kidnappa dig och hålla dig fängslad utan rättegång i flera år.

USA agerar som Al-Qaida. Kan ni föreställa hur det skulle låta om andra länder kidnappade människor och höll dom fängslade i flera år utan rättegång eller utan att presentera några brottsmisstankar mot dom? Kan Sverige ha en nära och bra relation till ett sådan skurkstat? Kan EU det?

Den svenske medborgaren Mehdi Ghezali kidnappades och hölls fången av USA i två år därför att USA ville att Mehdi Ghezali skulle ge ”generell och specifik information om den kulturella, religiösa och etniska rekryteringen av muslimska utlänningar som deltar under hajj i Saudiarabien”. När Mehdi Ghezali sedan släpptes efter att ha suttit fängslad i två år så ville USA att Sverige skulle sätta Mehdi Ghezali i fängelse utan att det finns några brottsmisstankar mot honom.

!!

Ett annat fall som BBC News rapporterar om är Sami al-Hajj, en kameraman som arbetade för den arabiska nyhetskanalen Al-Jazeera, som kidnappades och hölls fängslad av USA i 6 år eftersom USA ville ställa frågor till honom om det arabiska nyhetsnätverket. 6 år i fångenskap på grund av detta.

Det finns många andra fall där oskyldiga människor har blivit bortförda av den amerikanska staten och satt i fängelse i flera år utan att det har riktats några brottsmisstankar mot dem.

Att den amerikanska allmänheten (och även resten av världen) får reda på vad deras regering sysslar med tycker den amerikanske regeringen är olyckligt.

Detta är USA. En skurkstat. Och vi kan inte längre se på USA som ett land som delar våra demokratiska värderingar. Det USA sysslar med legitimerar fortsatta kränkningar, övergrepp och angrepp på demokratin begångna av andra stater. USA’s trovärdighet när dom pratar om mänskliga rättigheter och demokrati är lika med noll, och det blir bara genant när USA ska försöka läxa upp Kina och beskylla dom för att inte respektera mänskliga rättigheter, vilket även Kina påpekade häromdagen.

USA gör bäst i att i fortsättningen hålla mun och inte uttala sig i frågor som rör demokrati och mänskliga rättigheter.

DN SvD1 SvD2 SvD3 SvD4 SvD5 SvD6 SvD7 SvD8

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser