En mörk vind blåser genom Israel

En mörk vind blåser genom landet – skapad av Netanyahus koalition”, sa oppositionsledaren Tzipi Livni under debatten i Israels parlament Knesset i onsdags.

Vad hon syftar på är det lagförslag som lades fram i Knesset för att upprätta två parlamentariska paneler som ska utreda människorättsorganisationer i Israel.

Lagförslaget lades fram av Danny Danon från högerpartiet Likud, och Faina Kirschenbaum från det ultra-nationalistiska partiet Yisrael Beiteinu som leds av den minst sagt kontroversielle Avigdor Lieberman.

”En mörk vind blåser genom landet – skapad av Netanyahus koalition”, sa Livni under debatten i Knesset. ”Förutom att det är ett anti-demokratiskt lagförslag skadar det dessutom staten Israels intressen. Tanken att medlemmar av Israels parlament vill undersöka medborgare som inte delar dessa parlamentsledamöters åsikter är skrämmande.”

Efter en mycket hård kritik från oppositionen, samt fördömanden från människorättsorganisationer i Israel och från Americans for Peace Now, så uppmanade till slut Benjamin Netanyahu sina partimedlemmar i Likud att rösta emot förslaget.

Resultatet av röstningen blev att 28 parlamentariker röstade för lagförslaget och 57 röstade emot. Lagförslaget röstades alltså ner. Men att så många som 28 Knessetmedlemmar röstade för detta lagförslag säger en hel del om hur illa ställt det är med de demokratiska värderingarna i Israel.

Det är som Tzipi Livni sade – en mörk vind blåser genom landet.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser

En reaktion på ”En mörk vind blåser genom Israel

Kommentarer inaktiverade.