En norsk Timothy McVeigh?

Lite spekulationer om vad som händer i Norge.

Rykten säger att mannen som greps efter att ha skjutit ihjäl ett flertal ungdomar på det norska Socialdemokratiska ungdomsförbundets sommarläger på Utöya ska vara en norrman med skandinaviskt utseende.

Kan detta vara Norges svar på Timothy McVeigh?

Först placerar mannen en kraftig bilbomb utanför regeringsbyggnader i Oslo. Sedan åker han ut till ön, förklädd till polis, och börjar att skjuta ihjäl Socialdemokrater.

Denna attack tycks vara riktad mot norska Arbeiderpartiet och dess ungdomsförbund – förutom att det är en attack som är riktad mot Norge och demokratin naturligtvis.

Att spekulera om gärningsmannens motiv är egentligen ganska meningslöst, men uppenbarligen hyser han ett hat mot det styrande Norska regeringspartiet och dess ungdomsförbund. Kan gärningsmannen vara en högerextremist? Ja. Men han kan lika gärna vara en Socialdemokrat som kanske känner att han har blivit orättvist behandlad eller sviken av Arbeiderpartiets ungdomsförbund, t.ex, och därför känner sig tvungen av någon anledning att hämnas på dem? Som sagt, att spekulera är ganska meningslöst. I morgon lördag får vi kanske reda på mer.

DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, SvD

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

6 reaktioner på ”En norsk Timothy McVeigh?

  1. Enligt officiell statistik (som jag kunde hitta) så begås de flesta terroristattackerna av separatister. Det är sant att högerextrema grupper står för en liten del av de terroristattacker som har skett de senaste åren. (Därför har jag nu också redigerat mitt inlägg efter att ha sett den officiella statistiken). De högerextrema grupperna är dock skyldiga till många fler terroristattacker än vad islamistiska grupper är. Se min länk till den officiella statistiken.

   Endast 1 terroristattack i Europa genomfördes av islamister under 2009.

   Under 2010 stod Islamistiska grupper enbart för 3 av 249 terrorattacker.

   Men sen kanske man kan dela in dessa separatistgrupper till Höger och Vänster också. Om hälften av separatistgrupperna står åt höger på den politiska skalan så ökar ju antalet terroristattacker begångna av höger(extremister).

   Källa: http://www.migrationsinfo.se/valfard/kriminalitet/terrorism/
   Källa: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/terrorn-i-eu-tog-sju-liv-i-fjol_6107539.svd

 1. Förtäljer statistiken även om avstyrda dåd? Det är ändå relativt ofta man läser om avstyrda terrordåd som inspirierats av islam.

Kommentarer inaktiverade.