Inga skattehöjningar!

USA har krigat och skattesänkt sig till bankrutt skriver signaturen Peter på bloggen Röda Berget. Och visst är det så. De stora skattesänkningar som Bush-adminstrationen införde har inneburit att staten inte fått in de nödvändiga intäkter som behövs utan istället låtit sig ruinera sig. Samtidigt som inkomstskatten har sänkts så har företagen lobbat för en Corporate Tax Holiday:

”In 2004, the corporate lobby got together and major employers like Cisco and Apple and GE begged congress to give them a “one-time” tax holiday, arguing that they would use the savings to create jobs. Congress, shamefully, relented, and a tax holiday was declared. Now companies paid about 5 percent in taxes, instead of 35-40 percent.”

Källa: Corporate Tax Holiday in Debt Ceiling Deal: Where’s the Uproar?

Även om företagen lovade att man skulle använda pengarna till att skapa nya jobb så användes inte pengarna till detta. Istället betalade man ut bonusar. Såklart. Några av dessa företag som lovade att skapa en våg av nya jobb har istället verkställt massavskedningar, skriver Matt Taibbi på sin blogg.

General Electrics (GE), ett företag som fick en $140-billion-bailout av skattebetalarna och hade en vinst under 2010 på $14 billion, anser att dom inte kan betala skatt och får därför ett skatteavdrag på $3.2 billion. Häromdagen meddelade även GE att man flyttar delar av sin verksamhet till Kina vilket i och för sig inte är så konstigt. Företagen flyttar dit marknaden och billig arbetskraft finns.

Privata storföretag som GE förväntar sig att skattebetalare ska ösa in sina pengar i deras företag samtidigt som man undanhåller sina vinster utomlands och betalar ut bonusar till ägarna och sen sticker till Kina med delar av verksamheten.

Apple som också bad den amerikanske kongressen om en Corporate Tax Holiday, gör idag rekordvinster och det har rapporterats om att Apple har mer kontanter än den amerikanska staten.

Ingen i USA verkar vara villig att betala skatt. Alla pengar ska hamna i sin egen ficka. Girigheten har inga gränser. Det ska ej finnas någon inkomstskatt och ej heller någon bolagsskatt. Halleluja! Amen. Det verkar som att amerikanarna har lite av samma mentalitet som grekerna har. Ingen vill betala någon skatt till staten. Men om inte staten får in några inkomster så går man till slut i konkurs. Utgifter och inkomster måste balanseras hör man ibland men det är väl bara tokstollar som menar det, så varför lyssna på det liksom?

Det är väl helt enkelt så att den genomsnittlige amerikanen tydligen inte vill att stora företag ska behöva betala en rimlig skatt. Man vill att företagen ska ha en skattesats på typ 5% och att dom ska ha en så kallad Corporate Tax Holiday, så att ägarna kan stoppa pengarna i egen ficka, allt medan levnadsstandarden för medelamerikanen själv försämras i och med att man ej har råd med en grundläggande hälsovård, och allt medan deras broar, vägar och skolor kollapsar. Och till slut kollapsar hela landet.

Kanske är det lika bra att skiten kollapsar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

DN1, DN2, SvD1, SvD2

Annonser