En självständig Palestinsk stat är grunden för fred

En självständig Palestinsk stat är själva grunden och en nödvändig förutsättning för en fredlig samlevnad mellan Palestina och Israel. Det är något som bidrar till en bestående fred och säkerhet i Mellanöstern.

Detta säger en talesman från det kinesiska utrikesdepartementet.

Från Amerikanskt och Israeliskt håll låter det så här: Det finns ingen genväg till fred. FN är inte rätt organ att skapa fred.

För det första så är FN det organ som skapades just för att hantera konflikter och finna fredslösningar. Så när Israel och USA säger att det är fel att gå till FN så är det naturligtvis trams. Nonsens.

För andra, tänk om det faktiskt är så att det finns en genväg till fred. Mer än 40 år av samtal har ju inte lett till någon som helst fred överhuvudtaget, så varför inte pröva vägen till FN? Det är ju det organ som vi har för att hantera konflikter och skapa fred och stabilitet i världen. Dessutom, om Palestina skulle få ett erkännande så betyder ju inte det att man kan eller tänker sluta att fredsförhandla med Israel. Fredsförhandlingarna måste ju såklart fortsätta och detta kan vara katalysatorn som kan få igång fredssamtalen igen. Om inte så har ju i alla fall Palestina förhoppningsvis fått ett erkännande om att dom också, likt Israel, har en rätt att existera.

När den amerikanske presidenten Obama nu säger att USA (troligtvis på Israels begäran) tänker lägga in sitt veto mot ett erkännande av Palestina och säger att ett veto emot en Palestinsk statsbildning är den enda vägen mot en Palestinsk stat så är det inte bara bristande logik utan även en förklaring om att varken USA eller Israel erkänner Palestinas rätt att existera.

”The United States said Thursday it would block a Palestinian drive for recognition in the United Nations Security Council because it was the only way to help Palestinians frame a genuine state.” – Källa

Medan den palestinska myndigheten på ett civiliserat och fredligt sätt försöker att få till en fred samt att legitimera sig själva genom att gå till FN, så har ockupations- och apartheidregimen i Israel de senaste veckorna varit fullt sysselsatta med att förbereda sig för krig. Det finns till och med Israeler som tydligen på allvar varnar för/hotar med kärnvapenkrig om en Palestinsk stat skulle bildas. Israelerna har blivit galna.

Arming the settlers

Den Israeliska regimen har beväpnat extremistiska bosättare, och judiska extremister från terrorgruppen Jewish Defense League (JDL) i Frankrike och Belgien har i sin tur rekryterat judar med militär erfarenhet som ska hjälpa till att ”försvara judiska bosättningar på Västbanken”. Den Israeliska säkerhetstjänsten Shin Bet varnar för dessa judiska extremister, som den Israeliska säkerhetstjänsten väljer att benämna som en terrorgrupp. Man får anta att det är dessa bosättarterrorister som de senaste veckorna har terroriserat och attackerat palestinska bönder och familjer på Västbanken.

Woman attacked by settlersI stort sett varje dag i flera veckors tid har det kommit rapporter som berättar om Israeliska ockupationssoldaters provocerande intrång och räder mot Palestinska områden och byar på Västbanken, och om beväpnade bosättare som har attackerat palestinska bönder och familjer. Dessa attacker tycks aldrig få ett slut, och det verkar som att både den Israeliska armén (IDF) och dess beväpnade milis (de så kallade bosättarna som inte är någonting annat än illegala kombattanter och terrorister) har som mål att provocera fram våld för att ta död på varje möjlighet till fredsinitiativ som kan leda till fredlig samexistens.

Alarming reports indicate the Israeli government is preparing for war as Palestinians prepare to push for freedom and statehood at the United Nations. It is dismaying that Israel interprets nonviolent Palestinian measures as reason to make intensive military preparations.

If the Israeli government is really ready for peace, as it claims, why is it importing horses from Belgium, amassing tear gas, and organizing militias with trained dogs in illegal settlements? These officials seem determined to replay the role of white police officers on horseback and with attack dogs who enforced racial segregation in the American South in the 1960s.

What does the Israeli government think is going to happen? The Palestinian leadership has decided to go to the United Nations because a moribund peace process has brought our people nothing but an entrenching of the occupation. As Palestinian President Mahmoud Abbas has said, “We don’t want to delegitimize Israel. We want to legitimize ourselves.” We are not preparing for war with Israel, but rather to move forward toward our own freedom with the multilateral assistance of scores of U.N. member states supportive of our aspirations. – Source: Defending Jim Crow in Palestine

Bosättares attacker i bilder: Settler’s attack – in pictures

Det är inte lätt att vara palestinier och leva under Israelisk ockupation. En hel generation av människor har växt upp under en brutal militär ockupation. En hel generation av människor känner inte till något annat liv än Israeliska ockupationssoldater, vägspärrar, förödmjukelser, bosättare som sparkar och spottar på dom och bränner ner deras åkermarker och rycker upp deras olivträd. Detta är det palestinska folkets vardag. Och det är tydligen på detta sätt som Israel och USA vill att dessa människor ska fortsätta att leva. Mer än 40 år av brutalt förtryck och militär ockupation är tydligen inte tillräckligt.

När den arabiska våren nu har nått Palestina så svarar Israeliska soldater på samma sätt som övriga förtryckarregimer i Mellanöstern har gjort – d.v.s med våld, med misshandel och med att skjuta på demonstranterna.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5

Annonser

2 reaktioner på ”En självständig Palestinsk stat är grunden för fred

 1. Jag förstår Israel – det regnar raketer över dem, västs tidningar har för länge sedan och verkar det enhälligt slutat att skriva om att israelerna ÄR drabbade, utan det är Israels fel alltsammans,…. så ensidigt pressen speglat situationen blir det patetiskt. Det lilla landet Israel omgivet med 130 miljoner arabiska grannar är musen som ryter,… och försvarar sig. Palestina har lyckats – inte med att skapa ett land, men två pyttesmå halvor, och en propaganda kampanj som i sina mest lyckade stunder är det väst beskyller Israel för; ensidighet ånyo. Men vill vi ha en stat vars regim
  1. har som mål utplåna grannlandet
  2 dagligen, eller nästa var dag, beskuter detta landet med raketer
  3. förföljer kvinnor
  4. förföljer homosexuella
  5. förföljer oppositionella
  6. förföljer andra religioner
  7 . är ett klansamhälle, där bara ett fåtal kommer till tals? Om man tycker JA, då skall man givetvis fortsätta att svälja propagandan och vara för Palestina, om man säger – det klokare är att vänta och se om det kan demokratiseras, då skall man vara avvaktande. Pressen är på ISrael att acceptera det mycket otillfredsställande givna läget, och att inte överreagera. Vem skulle orka med det – när en raket landar i bakgården?

  1. Kars Kindberg,

   ”Regnar” raketer. Lite väl överdrivet.

   Sen håller jag inte med dig om att tidningar i Väst skulle vara så pro-Palestinska som du påstår. Tidningar och media i Europa är relativt balanserade – här finns både pro-Israeliska och pro-Palestinska åsikter. Medan i USA kan vi tala om en media som enbart är pro-Israelisk.

   ”har som mål att utplåna grannlandet”

   Detsamma kan vi säga om Israel. Det är Israel som håller på och utplånar Palestina. Israel vill inte erkänna Palestinas rätt att existera.

   ”dagligen, eller nästa var dag, beskuter detta landet med raketer”

   Israelisk militär ockuperar ett helt folk. Dagligen. I över 40 år har man gjort det. Och jag vågar nog påstå att Israel har skjutit långt fler missiler och granater mot Palestinierna än vad Hamas har skjutit raketer mot Israel.

   ”förföljer kvinnor”

   Det finns säkert religiösa Israeler som förföljer kvinnor också. Har du förresten hört om de så kallade ”modesty buses” i Israel?

   Woman beaten on J’lem bus for refusing to move to rear seat

   ”förföljer homosexuella”

   De flesta religiösa gillar inte homosexuella. Detta inkluderar såklart även religiösa judar i Israel, som har fördömt ett stödcenter för homosexuella i Tel Aviv. Vid samma stödcenter sköts två homosexuella ihjäl för något år sedan. Källa. Och i Jerusalem så accepterar man inte gaysamhället i Tel Aviv. Källa

   ”förföljer oppositionella”

   Det händer i Israel också. Högeraktivister som förföljer och attackerar oppositionella och angriper deras hem med slagord såsom ”Död åt förrädare”. Källa

   ”förföljer andra religioner”

   Judar trakasserar också människor som har en annan religion än judendomen. I Jerusalem t.ex så vill kristna att judar ska sluta spotta på dem. Källa

   Det finns även en judisk lobby som har förklarat krig mot julgranar och andra kristna symboler i Jerusalem. Källa

   ”är ett klansamhälle”

   Typ som Israel då, med alla dess bosättningar på ockuperad mark där endast bosättarna får komma till tals medan Palestinierna själva blir attackerade med tårgasgranater och gummikulor så fort dom yttrar dig.

   Allt det som du räknar upp i ditt inlägg när du ska beskriva Palestina, låter som att du lika väl hade kunnat beskriva Israel.

Kommentarer inaktiverade.