President Barack Obama’s fatwa

Den amerikanska regeringens mord på de amerikanska medborgarna Anwar Awlaki och Samir Khan, innebär att USA’s president Barack Obama har stiftat en ny doktrin:

Regeringen får mörda individer som inte enkelt kan ställas inför rätta om regeringen anser att detta minskar hotet mot den nationella säkerheten som orsakas av dessa individer.

Denna nya amerikanska doktrin kan närmast beskrivas som en fatwa. Den amerikanske presidenten och Nobels fredspristagare träder nu in på en helt ny mark som tidigare bara har beträtts av typ… ayatollorna i Iran. Man tar sig nu rätten att utfärda en fatwa, en dödsdom, och att verkställa denna dödsdom utan att följa rättsordningen – det vill säga utan en rättslig prövning i en domstol.

Vi kan ju ta fallet med Salman Rushdie som ett exempel. Salman Rushdie betraktas som ett hot mot Islam, mot den nationella säkerheten och de styrande i Iran. Därför utfärdade den högsta ayatollan i Iran en fatwa (dödsdom) mot Salman Rushdie, vilket skulle ge alla rätten att mörda Salman Rushdie. Än så länge har ingen verkställt den Iranska fatwan mot Salman Rushdie. Som tur är. Men så småningom kanske Iran verkställer dödsdomen och skjuter en missil mot Salman Rushdie eftersom det är svårt att komma åt honom på annat sätt.

Om vi går tillbaka till USA så var USA dock mycket snabba med att följa deras högsta ayatolla Barack Obama’s order, med att verkställa fatwan mot de två amerikanska medborgarna.

Man får anta att USA kommer att hålla tyst nästa gång ayatollorna i Iran utfärdar en fatwa, eller nästa gång någon annan regim bestämmer sig för att mörda sina egna medborgare utan rättslig prövning enbart därför att det inte är enkelt att ställa dom inför rätta. Men det är inte troligt. Mer troligt är att USA kommer att fortsätta att kritisera regimer som beter sig såsom USA själva beter sig.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

DN1, DN2, DN3, DN4, SvD1, SvD2, SvD3

Annonser

En reaktion på ”President Barack Obama’s fatwa

Kommentarer inaktiverade.