Palestina blev medlem i UNESCO – Israel blev utskrattad

I dag blev Palestina en fullvärdig medlem i UNESCO, Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur. (SvD)

Enligt FN-stadgan är UNESCO’s syfte att verka till fred och säkerhet genom främjande av internationellt samarbete inom områdena utbildning, vetenskap och kultur utan åtskillnad med avseende av ras, kön, språk eller religion i syfte att främja den universella respekten för rättvisa, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. (Källa: Wikipedia)

Det Israeliska utrikesministeriet påstår att Palestinas medlemskap i UNESCO innebär att möjligheten till ett fredsavtal försvinner. Källa: Haaretz

Kanske var det därför som Israel i dag blev utskrattad när dom röstade nej till Palestinas medlemskap i UNESCO:

There was laughter in the room after Israel voted no.

Källa: CNN

Självklart betyder inte ett medlemskap i UNESCO att möjligheten till fred försvinner. Tvärtom. UNESCO’s syfte är att verka för fred och säkerhet, rättvisa, och mänskliga rättigheter. Det är Israels inställning som gör att möjligheten till fred inte finns.

Att den svenska regeringen med Jan Björklund (FP) i spetsen även röstade nej eller om man lade ner sin röst, är milt sagt svagt och skamligt. Var det inte Moderaterna och deras kompisar Folkpartiet som var ledande i kampen mot apartheid och orättvisa?

Den svenska regeringens förklaring lyder:

”Vår röstning om dagens resolutionsutkast har att göra med dess tidpunkt, inte dess innehåll. Det bör ses i perspektivet av hur angeläget vi anser det vara att nå en tvåstatslösning inom den tidsram som fastslagits av Kvartetten”. Källa: SvD, DN

Om Jan Björklund nu är ärlig när han säger att det är angeläget att nå en tvåstatslösning (ett fredsavtal) inom en viss en tidsram, så varför röstar han då nej (alternativt lägger ner sin röst)? Att Palestina nu är medlem i UNESCO är ett steg i rätt riktning mot fred, och det borde ju bara skynda på fredsprocessen, om man tillämpar en rationell logik. Jag säger borde, och det säger jag eftersom Israels inställning är det stora hindret för fred. Israels och Jan Björklunds logik är inte rationell/förnuftig. Istället för att hindra Palestina att bli medlem i en organisation som verkar för fred, rättvisa och mänskliga rättigheter så borde Jan Björklund och den svenska regeringen istället sätta käppar i hjulet för apartheidstaten Israel som illegalt ockuperar ett annat folks landområden, förtrycker och förnekar en hel civilbefolkning deras grundläggande mänskliga rättigheter

Jan Björklund röstade idag emot fred, rättvisa och mänskliga rättigheter, och för ett fortsatt förtryck, militär ockupation och fortsatta brott mot mänskliga rättigheter.

Jan Björklund, du ska skämmas.

Men trots din röst så vann ändå rättvisan. Den överhängande majoriteten röstade för fred och rättvisa. Ett nederlag för Jan Björklund och Israel. Palestina är medlem i UNESCO – The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

4 reaktioner på ”Palestina blev medlem i UNESCO – Israel blev utskrattad

 1. Ett svårbegripligt och pinsamt beslut att Unesco godkände på måndagen den inte än existerande staten Palestinas ansökan om medlemskap.

  1. Det finns ingen regel i UNESCO som säger att deras medlemmar måste vara en erkänd stat.

   UNESCO’s medlemmar har i en demokratisk anda röstat för att låta Palestina bli medlem. Ingenting konstigt med det.

 2. En organisation som verkar för fred rättvisa och mänskliga rättigheter…och som skapades av Stalin, som verkade för krig, orättvisor och förtryck. Du har inte alla hästarna hemma i stallet.

  1. Thomas,

   Skapades av Stalin? UNESCO grundades av 37 nationer efter en FN konferens 1945: The organization’s History.

   Stalin, som verkade för krig, orättvisor och förtryck.

   Stalin var den första som gav sitt stöd till skapandet av Israel, och var också en av de första som erkände staten Israel. Stalin försåg även Israel med militärt materiell.

   Israel tycks ha lärt sig mycket av Stalin.

Kommentarer inaktiverade.