Israel hotar med krig

Att bomba Iran har varit på tapeten i Israel i flera år. De senaste dagarnas skriverier i media beror på att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsministern Ehud Barak nu har sökt stöd i regeringen för att starta krig mot Iran.

Det finns en risk för ett krig med långtgående konsekvenser som kan påverka hela världen lång tid framöver. Jag tror att man är ganska naiv om man tror att Israel skulle få en bättre säkerhet efter att dom anfallit Iran.

Nu när Israel hotar freden i främst mellanöstern så undrar jag hur FN tänker agera.

I sina stadgar skriver FN att dess syfte är:

  1. To maintain international peace and security, and to that end: to take effective collective measures for the prevention and removal of threats to the peace, and for the suppression of acts of aggression or other breaches of the peace, and to bring about by peaceful means, and in conformity with the principles of justice and international law, adjustment or settlement of international disputes or situations which might lead to a breach of the peace;
  2. To develop friendly relations among nations based on respect for the principle of equal rights and self-determination of peoples, and to take other appropriate measures to strengthen universal peace;
  3. To achieve international co-operation in solving international problems of an economic, social, cultural, or humanitarian character, and in promoting and encouraging respect for human rights and for fundamental freedoms for all without distinction as to race, sex, language, or religion; and
  4. To be a centre for harmonizing the actions of nations in the attainment of these common ends.

Det är i FN som konflikter ska lösas. Och FN bör nu omedelbart ”take effective collective measures for the prevention and removal of threats to the peace”. Det betyder alltså att FN måste agera mot Israel. Och nej, det betyder inte att FN är anti-semitiskt. Att verka för fred, rättvisa och mänskliga rättigheter är inte anti-semitiskt, även om diverse högerextremister och ultra-sionister gärna vill få oss att tro det.

Angående det där med kärnvapen – så har Iran hela tiden konsekvent förnekat att dom utvecklar kärnvapen. Deras kärnkraftsprogram är enbart till för civilt syfte, d.v.s för att förse Iran med energi, precis så man gör i alla andra länder inkl. i Sverige. Kärnkraftsanläggningar är heller ingenting som något land har rätt i att förneka ett annat land. Tvärtom så har länder som besitter denna teknologi en skyldighet att hjälpa andra länder att få tillgång till denna teknologi, enligt IAEA, det Internationella atomenergiorganet.

Sen kan man självklart hålla med om att spridningen av kärnvapen måste stoppas. Därför bör stormakterna, FN och IAEA kräva av Israel att Israel öppnar upp sina anläggningar för inspektioner och att landet avskaffar de kärnvapen som man har.

Detta har Israel vägrat att göra i årtionden. Israel vägrar således att samarbeta med IAEA, samtidigt som Israel vill starta krig mot Iran för att dom inte samarbetar fullt ut med IAEA. Logik?

Skillnaden är dock att Israel har kärnvapen medan Iran inte har några kärnvapen ännu. Israel vägrar att samarbeta med IAEA, medan Iran låter/har låtit IAEA att inspektera landets kärnanläggningar.

Trots detta är det endast Iran som utsätts för sanktioner och som beskylls för att inte samarbeta med IAEA. Hur vore det om man även införde sanktioner mot Israel till dess att dom börjar samarbeta med IAEA och öppnar upp sina anläggningar för inspektioner? Man kan ju inte skilja ut och vidta åtgärder enbart mot den ena parten. Det är inte objektivt.

Om Mellanöstern ska bli en kärnvapenfri zon så måste även Israel avveckla sina kärnvapen.

Israel har dessutom en historia att attackera sina grannländer lite som man vill. Iran har ingen historia av att attackera sina grannländer och är således ett relativt fredligt land i jämförelse med Israel. Senast Iranska/Persiska styrkor anföll ett annat land (Afghanistan) var väl på 1860-talet om jag inte minns fel.

Senast Iran befann sig i krig var på 1980-talet. Då blev Iran angripet av Saddam Husseins Irak, med stöd av USA. Det imperialistiska USA ville då precis som nu skaffa sig kontroll över Irans naturtillgångar – oljan. Och detta är man beredd att mörda tusentals människor för, om inte mer.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

DN1, DN2, DN3, DN4, Svd1, Svd2, Svd3, Svd4

Annonser