Kollektivt ansvar?

Om det krävs eller förväntas av muslimer att ta avstånd från så kallad islamistisk terror, varför kan man då inte förvänta sig eller kräva av judar att ta avstånd från den terror som regimen i Israel utsätter en hel civilbefolkning för? Eller för den terror och övergrepp som judiska bosättare utsätter palestinska bönder, kvinnor och barn för?

För en vanlig människa med sunt förnuft så kan det tyckas vara en självklarhet att man tar avstånd från all terrorism och övergrepp oavsett om det är judar eller muslimer som utövar den. I Sverige har ledande muslimer gång på gång tagit avstånd från och fördömt terrorism. Om dom inte skulle ta avstånd från terror och övergrep så skulle media skriva stora rubriker.

Men det kanske är svårt att ta avstånd från någonting som man stödjer helhjärtat? Den Judiska församlingen till exempel, har på Stortorget i Malmö demonstrerat för den krigföring som Israel utsatte Gazas befolkning för. I och med denna demonstration så tar den Judiska församlingen inte avstånd från de grova krigsbrott som Israel begick, utan man har visat sitt stöd för de grova krigsbrott och den terror som Israel utsätter människor för. Varför skrivs det inga stora rubriker om detta?

Om ledande muslimer kan ta avstånd från all den terror som andra muslimer gör sig skyldiga till, varför kan inte judar avstånd från den terror som den judiska staten Israel och dess bosättare gör sig skyldiga till?

Jo, därför att det finns inget kollektivt ansvar. Så länge du inte är muslim.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

DN1, DN2, DN3, SvD

Annonser