Israeliska judar stöder Apartheid

En ny Israelisk studie avslöjar att anti-arabiska, högerextrema, ultra-nationalistiska åsikter stöds av en oroande majoritet av Israels judar.

Undersökningen visar att en majoritet av den judiska befolkningen, 59%, vill att staten ska diskriminera mot icke-judar (araber) och ge judar företräde till statliga jobb. 49% vill att den judiska staten ska behandla judar bättre än icke-judar (araber).

En tredjedel vill stifta en lag som förhindrar icke-judar (araber) att rösta till Knesset, Israels parlament. En stor majoritet, 69%, av den judiska befolkningen vill inte ge 2,5 miljoner palestinier rösträtt om Israel annekterar Västbanken.

En överväldigande majoritet, 74%, av Israels judar är positiva till separata vägar för judar och icke-judar på Västbanken.

Apartheid

Studien visar alltså att en majoritet av Israels judar stöder och vill ha rasistiska Apartheidlagar. Studien säger också att en majoritet, 58%, av Israels judar redan anser att Israel utövar Apartheid mot icke-judar.

Undersökningen beställdes av New Israel Fund’s Yisraela Goldblum Fund och bygger på ett urval av 503 intervjuade. Frågorna skrevs av en grupp akademiska freds- och medborgerliga rättigheter aktivister och ställdes av professor Camil Fuchs från Tel Avivs Universitet. Undersökningen skiljer mellan de olika samhällena i det israeliska samhället – sekulära, religiösa, ultraortodoxa och tidigare sovjetiska invandrare.

Källor: Haaretz, Salon

Shared values?

Är det dessa ovanstående ”demokratiska värderingar” som Israel delar med oss i EU och USA? Från Israeliskt håll och från våra så kallade Liberaler här hemma brukar vi ofta få höra att Israel delar våra demokratiska värderingar, att Israel är ”en ledstjärna för frihet och demokrati i Mellanöstern”, att Israel är ”Mellanösterns enda demokrati” och så vidare.

Jag tror nu att ni alla måste revidera er syn på Israel och inse att Israel är en rasistisk apartheidstat som inte alls delar våra demokratiska värderingar om alla människors lika rättigheter och frihet om självbestämmande.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser