De kristna i Israel

Lisa Abramowic – den Israeliska högerextrema regimens propagandaminister i Sverige, är i farten igen.

Hon pratar om etnisk rensning och förföljelse av kristna och påstår att Israel skulle vara den enda fristaden för mellanösterns kristna.

Hon tar upp Syrien, Libanon och Irak som exempel på länder där kristna befinner sig i flykt och utsätts för förföljelse. Tre krigsdrabbade länder som har lidit svårt i många år. Nu är det ju så att det inte enbart är kristna som befinner sig på flykt och drabbas av våld i dessa länder – även muslimer befinner sig på flykt och drabbas av dessa krigets fasor som oftast har påtvingats människor på grund av att diverse stormakter, påhejade av Israel självt, anser sig ha rätt att avsätta och installera diverse och mer eller mindre korrupta och kriminella ledare i dessa länder.

Lisa Abramowic pratar om etnisk rensning av kristna, men nämner självklart inte att den Israeliska staten vid sitt grundade 1948 etniskt rensade kristna från det heliga landet. Tusentals kristna palestinier fördrevs från sina hem av judiska terrorgrupper och den Israeliska armén och hamnade som flyktingar i grannländerna, eller så blev de flyktingar och fångar i sitt eget land. Flyktinglägret Gaza till exempel.

Att hon inte nämner det beror på att det inte ligger i hennes eller Israels intresse att göra det. Det är ju muslimerna som ska utmålas som onda. Det är det som är det gångbara idag. Samma etniska grupp som den israeliska militärmakten och dess beväpnade bosättarfanatiker tvingar att leva under en brutal militär ockupation där deras grundläggande mänskliga rättigheter kränks dagligen och systematiskt, vare sig du är kristen eller muslim.

Jag vet inte om jag skulle kalla Israel för en fristad för kristna, när kristna i Israel trakasseras och när den Israeliska staten försvårar för kristna att utöva sin religion och där de ibland även blir fysiskt angripna just på grund av att de är kristna.

  • Kristna som bor i Betlehem måste till exempel få tillstånd av Israel för att besöka Jerusalem under påskhögtiden.
  • Kristna som bor i flyktinglägret Gaza måste ha tillstånd av Israel först innan de kan besöka Betlehem under julen.
  • Borgmästaren i Nazareth, Shimon Gapso, har förbjudit julgranar i staden, med orden: ”Nasaret är en judisk stad och alla dess symboler är judiska. Så länge jag är borgmästare, kommer ingen icke-judisk symbol att presenteras i staden.”
  • Stadens högsta rabbin, Isaiah Herzl, har vägrat att tolerera en enda julgran i Nasaret, med argumentet att det skulle vara ”stötande för judiska ögon”.

Denna uppfattning verkar spegla den officiella positionen av Israels rabbinat. I den mån de har möjlighet, har rabbinerna försökt att förbjuda julfirande i offentliga byggnader, även i de hundratals hotell som finns över hela landet.

Läs mer: The terror lurking in a Christmas tree

christmas-banned-in-israel

De kristna i Jerusalem

Kristna i Jerusalem blir även fysiskt angripna av judar. Det hela har gått så långt att man i en av Israels största dagstidningar har skrivit om att kristna vill att judar ska sluta spotta på dom. Det vittnas också om att under den judiska högtiden Purim, så finns det kristna som inte vågar vistas utomhus, utan de låser in sig i sina hem.

Läs mer: Christians in Jerusalem want Jews to stop spitting on them

Vandalism och skändning av kristna kyrkor, kloster och begravningsplatser har också skett. Till exempel i Jerusalem där judiska bosättare har sprayat ”Död åt kristna” och ”Jesus, son till en hora” på ett kloster.

Bara för att nyansera bilden lite av hur det ser ut i Lisa Abramowics ”fristad”.

Sedan får man inte glömma bort att inom Islam är Jesus den näst mest heliga personen efter Profeten Muhammed, medan judendomen avvisar och föraktar Jesus.

death-to-christianity

Christians-in-Jerusalem-want-Jews-to-stop-spitting-on-them

jesus-is-a-monkey

vandalism

 

Den 30 juni 2012 listade UNESCO Födelsekyrkan i Betlehem (Jesus födelseplats) som ett världsarv. Att Födelsekyrkan har fått status som världsarv innebär bland annat att kyrkan måste skyddas. Israel blev rasande:

Israel angrily denounced the vote, with Foreign Ministry spokeswoman Ilana Stein saying the decision ”has turned UNESCO into a theater of the absurd.”

”This is a sad day for the World Heritage Committee,” she said.

UNESCO places Nativity Church on endangered site

Israels ledare, liksom propagandaministern Lisa Abramowic, är snabba att skylla utvandringen av kristna på palestinierna och muslimer, med argument som ‘en växande islamisk extremism’ och att valet av Hamas till att leda den palestinska myndigheten har gjort att kristna utsetts för hot.

Denna förklaring undviker prydligt att nämna att andelen kristna har minskat i årtionden, och även att den kristna palestinska minoriteten har levt bra under muslimskt styre i det heliga landet i flera sekel. Idag så tar dessa kristna en ledande roll i att definiera den palestinska nationalismen och motståndet mot Israels militära ockupation, vilket såklart upprör Israel. Många kristna föredrar att alliera sig med de muslimska ‘extremisterna’ hellre än att alliera sig med Israel, till exempel.

Många av de palestinska konstnärer och intellektuella som är mest kritiska mot Israel är kristna, däribland den framlidne författaren Emile Habibi, författaren Anton Shammas och filmskapare Elia Suleiman och Hany Abu Assad (alla nu lever i exil), och journalisten Antoine Shalhat (som, av okänd anledning blivit föremål för en vag husarrest, och därmed oförmögen att lämna Israel).

Den mest ökända palestinska nationalistiska politikern i Israel är Azmi Bishara, ännu en kristen, som har ställts inför rätta och regelbundet blir smädad och skymfad av sina kolleger i Knesset.

Likaså har kristna varit kärnan i den bredare sekulära palestinska nationella rörelsen. Grundarna av de mest militanta delarna av den nationella rörelsen, Folkfronten för Palestinas befrielse, Nayif Hawatmeh och George Habash, är båda kristna.

Denna intima inblandning av palestinska kristna i den palestinska nationella kampen är en av anledningarna till varför Israel har varit så angelägen om att hitta sätt att uppmuntra de kristnas utvandring från det heliga landet – och sedan skylla det på hot från och våld från muslimer.

Men att den kristna befolkningen minskar i det heliga landet beror främst på två faktorer. Inget av dom är relaterat till ett så kallat ”civilisationernas krig”.

För det första så är nativiteten (barnafödseln) bland de kristna mycket lägre än bland muslimer. Andelen kristna i det heliga landet har urholkats med tiden av högre muslimska födelsetal.

Men den andra faktorn är lika, om inte mer, viktig. Israel har etablerat ett förtryckarstyre som drabbar palestinier både i Israel och i de ockuperade områdena. Detta förtryck har utformats på ett sådant sätt att det ska uppmuntra de mest privilegierade palestinierna, vilket har inneburit de kristna, att bege sig av.

Den israeliska ockupationen och dess systematiska förtryck gör ingen skillnad på palestinier. Kristna som muslimer drabbas av ockupationen och den förödmjukelse och våld som den för med sig. De får sina mänskliga rättigheter kränkta, de blir angripna av judiska bosättare och andra judiska extremister, de utsetts för förödmjukande behandling av Israeliska myndigheter och den israeliska militären.

Denna politik har genomförts med försiktighet under årtionden, men har kraftigt ökat de senaste åren i och med uppförandet av den så kallade Apartheid-muren och de många vägspärrarna. Detta har uppmuntrat den palestinska eliten och medelklassen till att söka ett bättre liv i väst, och därmed lämna det heliga landet.

Läs mer: Israel’s Purging of Palestinian Christians

Sen att palestinier inte ens får bygga i sitt eget land gör säkert sin del till att många känner sig tvingade att lämna det heliga landet. Det mesta som byggs, även sådant som byggs med hjälp av EU, rivs och förstörs efteråt av den Israeliska regimen. Det heliga landet är ju judiskt (uppenbarligen?) och det verkar inte som att det finns plats för kristna eller muslimer där.

Israels kristna minoritet är marginaliserade på ungefär samma sätt som dess muslimska motsvarighet. Kristna araber drabbas av samma diskriminering som muslimska araber när de försöker att hitta ett jobb, när de går till till sjukhus, när de ansöker om banklån, och när de kliver på bussen.

En fristad för kristna

Om Israel ska bli en fristad för kristna, så måste Israel först avsluta den olagliga ockupationen av Palestina, tillåta att de kristna och muslimska palestinska flyktingarna får återvända till sina hem (vilket dom har rätt till enligt internationell lag, Genèvekonventionen), de kristna måste få rörelsefrihet, och rätt till att besöka såväl Betlehem som Jerusalem utan att den Israeliska staten först måste utfärda ett särskilt tillstånd innan. Kort och gott så måste Israel börja att respektera palestinska kristna och muslimers grundläggande mänskliga rättigheter. Innan detta sker så är Israel inte en fristad – utan en brutal ockupationsmakt och apartheidstat med en kriminell regim som systematiskt bryter mot krigets lagar och mänskliga rättigheter.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser

En reaktion på ”De kristna i Israel

Kommentarer inaktiverade.